24-12 De spoorlijn-studie van Adolphe Garrigou – Plaatsen waar de geest waait 3 – muziek 3

 

LEES MEER OVER DE CD ECHO’S De LOMBRIVES – KLANKEN UIT DE RENOVATEMPEL

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

Na de revolutie van februari 1848, die resulteerde in de omverwerping van de monarchie in Frankrijk en het begin van de Tweede Republiek, werd Adolphe Garrigou (de leermeerster van Antoine Gadal) bij met grote meerderheid gekozen tot burgemeester van Tarascon, en later prefect van het departement Ariège. Het was de tijd van de opkomst van de industrie, en ook Tarascon wilde daarin mee. 

Men begon erover na te denken om belangrijke verbindingen, zoals de Trans-Pyreneese as die door het dal van de Ariège liep, voorbij het stadium van de postkoets, de diligence en andere koetsen te brengen. Daarom kreeg Garrigou in 1853 opdracht van het gemeentebestuur een studie te schrijven om de spoorlijn, die in 1842 tot aan Toulouse reikte, in plaats van tot aan Foix door te trekken tot aan Tarascon, en dit met cijfers te onderbouwen. 

De spoorlijn werd in 1877 een feit, en tien jaar later reikte deze nog verder, tot Ax-les-Thermes. Terzijde: Gadals eerste baantje, stationsbeambte, had hij dan ook aan de voorspraak van Garrigou te danken en in het archief Gadal treffen we lange lijsten met alle Franse treinverbindingen en stations aan, die de jongeman in zijn fraai verzorgde handschrift had geschreven.

Bron: Plaatsen waar de geest waait door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden, pagina 33

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT