22-12 Ariège: de rivier die stoomt door Tarascon en Ussat-les-Bains – Plaatsen waar de geest waait 1 – muziek 1

 

KLIK VOOR DE LIEDTEKST

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

De Ariège, een zijrivier van de Garonne die uit de Frans-Andorrese Pyreneeën stroomt in de richting zuid-noord van haar oorsprong naar Ax-les-Thermes, heeft haar bedding in de loop der eeuwen uitgeschuurd tot op het huidige niveau. Vanaf Ax herneemt zij haar loop west-oost tot Tarascon en mondt even voor Toulouse uit in de Garonne, stromend in de richting zuid-noord. Zij doorstroomt het gehele departement Ariège, het oude graafschap van Foix, en zij voorziet een dal van water dat tot aan Saint-Jean-de-Verges geheel omsloten wordt door haar bronnen. Zo is de Ariège de levensader van de heuvelachtige streek tot aan Pamiers, waarna zij de gebieden op weg naar Toulouse tot een vruchtbare vlakte omtovert. 

Op drie kilometer afstand van het oude Tarascon stroomt deze rivier door Ussat-les-Bains. Ussat-les-Bains grenst enerzijds aan Ornolac, en aan de andere zijde aan Ussat, vriendelijke dorpen die gebouwd zijn op het terras dat eertijds door aanslibbing van de rivier is gevormd. Daar eindigt het Lugeatgebergte, dat zich over het dal heen buigt, als uitloper van de secundaire keten van de Pyreneeën, die Monts de Tabe, of Thabor-Pyreneeën genoemd worden. 

Deze bergen doorsneden eertijds loodrecht het dal. De Ariège, die daardoor afgesloten was, vormde lang geleden een reusachtig meer, totdat zij zich – toen het water de rots verteerd had en de massa bezinksel had opgelost die zich in de loop van duizenden jaren uit de voortdurende aanslibbing had samengepakt – een bres verschafte, krachtig genoeg om de regelmatige loop die wij nu kennen mogelijk te maken. 

Bron: Plaatsen waar de geest waait door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden, pagina 14

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT