Boeken over ontmoeting met je schaduw, schaduwwerk en het schaduw effect

1 Licht op de schaduw, overwin angst, schaamte en onzekerheid met schaduwwerk – Debbie Ford
In 1999 verscheen het boek ‘Licht op de schaduw, overwin angst, schaamte en onzekerheid met schaduwwerk’ van de Amerikaanse schrijfster Debbie Ford (1955-2013) bij uitgeverij Servire. In dat boek, dat vele jaren niet meer nieuw verkrijgbaar was, legt zij uit waarom we onze schaduwkanten onderdrukken en verbergen. Deze schaduwkanten zouden zogenaamde zwakheden laten zien, maar volgens Ford zijn dit helemaal geen zwakheden. Je schaduwkanten zijn juist kwaliteiten én een bron van kracht waar je uit kunt putten om jezelf beter te leren begrijpen. Uitgeverij Altamira bracht deze klassieker, die in het Nederlands vertaald is door Ingrid van Leeuwen, opnieuw uit in mei 2024. Dit boek leert je deze schaduwkanten en de emoties die erbij komen kijken kennen, evenals de lessen die zij ons kunnen én willen leren.

LEES MEER OVER LICHT OP DE SCHADUW

BESTEL LICHT OP DE SCHADUW – SOFTBACK

BESTEL LICHT OP DE SCHADUW – EBOOK

2 Schaduwwerk voor beginners, praktische gids om licht te schijnen op onverdrukte overtuigingen en emoties – Minne van Woersem en Sander Michielsen
In Schaduwwerk voor beginners laten Minne van Woersem en Sander Machielsen je kennismaken met schaduwwerk. Met behulp van deze Jungiaanse methode ga je de confrontatie aan met delen van jezelf die je niet direct onder ogen kunt of wilt komen. Erger je je aan die collega die altijd het woord neemt? Vind je dat stille familielid maar passief? Grote kans dat het iets zegt over je eigen onderdrukte overtuigingen en emoties. Met praktische, toegankelijke uitleg en persoonlijke ervaringen helpt Schaduwwerk voor beginners je schaduwkanten in het licht te zetten. Zodat je jezelf kunt accepteren en voluit kunt leven.

BESTEL SCHADUWWERK VOOR BEGINNERS – SOFTBACK

BESTEL SCHADUWWERK VOOR BEGINNERS – EBOOK

3 Ontmoeting met je schaduw, de potentiële kracht van de donkere, onderdrukte kant van je psyche – Conny Zweig en Jeremiah Abrams (redactie)
Woede – jaloezie – schaamte – hebzucht – lust. Deze ‘verboden’ gevoelens en gedragingen ontspringen uit het verdrongen deel van onszelf. de persoonlijke schaduw. Iedereen heeft een schaduw, die zich in de jeugd begint te ontwikkelen als gevolg van het wegstoppen van negatieve gevoelens om een acceptabel ego op te bouwen. We ontmoeten onze schaduw als we een onverklaarbare hekel aan iemand hebben, als we een onaanvaardbare karaktertrek in onszelf ontdekken, of als we overweldigd worden door woede, jaloezie of schaamte. De schaduw bevat niet alleen negatieve emoties, maar ook nog niet ontwikkelde kanten van onszelf. Een ontmoeting met je schaduw biedt dus kansen voor een diepgaande groei. Deze ontmoeting geldt zelfs als een absolute voorwaarde voor een gezonde spirituele ontwikkeling en volledige mens-wording. De schaduw is niet alleen maar een individueel probleem. Groepen en landen hebben een collectieve schaduw, die tot gevaarlijke daden aanleiding kan geven, zoals racisme, het zoeken van een zondebok, het creëren van een vijandsbeeld, en… oorlog. De bundel Ontmoeting met je schaduw biedt in 65 artikelen van bekende en minder bekende auteurs een zeer uitvoerig overzicht van de donkere kant van de menselijke aard, zoals deze tot uiting, komt in gezinnen, intieme relaties, seksualiteit, werk, spiritualiteit, de nieuwe tijd, politiek, psychotherapie en creativiteit.

LEES MEER OVER ONTMOETING MET JE SCHADUW

BESTEL ONTMOETING MET JE SCHADUW – SOFTBACK

4 Gids voor schaduwwerk – Mary Mueller Shutan
Stel je een heel mooi meertje voor. Dat meer ben jij. De oppervlakte is spiegelglad en er lijkt zo op het eerste gezicht niets aan de hand. Hoe verder je onder water kijkt, hoe meer verborgen pijn en conflicten je ontdekt. Nog dieper onder het wateroppervlak bevinden zich opgekropte emoties, niet herstelde trauma’s en onuitgesproken woorden. Dit onder water kijken, naar de in de schaduw gehulde diepte in jezelf, is schaduwwerk. Mary Mueller Shutan neemt je mee de diepte in, naar je donkere kanten en leert je deze te omarmen. Want alleen als jij jezelf helemaal accepteert, kun je voluit leven. Gedurende je leven ontken of misken je delen van je authentieke zelf, omdat je te horen krijgt dat die delen er niet mogen zijn. Ze zijn verkeerd, lelijk, buitensporig of impopulair. Je parkeert ze als het ware in de schaduw en onderdrukt ze. Op latere leeftijd doet die schaduwkant pijn, triggert en herinnert je aan de trauma’s uit je jeugd. Zo ontwikkel je niet alleen je eigen schaduwkant, maar ook collectieve schaduwen (bijvoorbeeld online- en relatieschaduwen).

BESTEL GIDS VOOR SCHADUWWERK – SOFTBACK

BESTEL GIDS VOOR SCHADUWWERK – EBOOK

5 Het schaduw effect, gebruik de kracht van je donkere kant – Deepak Chopra, Marianne Williamson en Debbie Ford
Deepak Chopra, Marianne Williamson en Debbie Ford leren je in Het schaduw effect je schaduwkant onder ogen te zien. Durf jij je donkere kant in de spiegel aan te kijken? Of onderdruk je emoties als woede en jaloezie? Wie niet werkt aan zijn schaduw, ziet vroeg of laat zijn slechte eigenschappen ongefilterd naar boven komen. Dat is vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. In dit boek helpen de auteurs je je schaduw te omarmen en er zelfs kracht uit te putten. Het effect? Een completer en gelukkiger leven.

LEES MEER OVER ONTMOETING MET JE SCHADUW

BESTEL HET SCHADUW EFFECT – SOFTBACK

BESTEL HET SCHADUWEFFECT – EBOOK