Overal zijn vogels – illustrator Britta Teckentrup brengt gevleugelden tot leven in de mooiste kleuren

BESTEL OVERAL ZIJN VOGELS

Zoek zeearenden die door de lucht zweven, neem een kijkje bij het nest van een specht en volg keizerspinguïns die de lage temperaturen doorstaan tijdens hun ijskoude reis naar de zee.
De kleurrijke wereld van vogels zit vol verrassingen. Bestseller-illustrator Britta Teckentrup brengt deze wonderlijke dieren tot leven in de mooiste kleuren.

Overal zijn vogels

Vogels vliegen in de lucht, kwetteren in de bomen, zwemmen in eendenvijvers en duiken in de diepe blauwe zee. Zangvogels beginnen de dag met een koor van getjilp en gekwetter, en dansende vogels betoveren ons met hun schitterende veren en bijzondere dansen. Sommige vogels leggen elk jaar enorme afstanden af. Vogels leven over de hele wereld, van Arctica in het noorden tot het ijskoude Antarctica in het zuiden – en bijna overal daartussenin. Alle vogels hebben vleugels en veren, maar ze kunnen niet allemaal vliegen. Zie jij vier loopvogels uit Nieuw-Zeeland?

Waar leven vogels

Vogels hebben een veilig thuis nodig waar ze hun jongen kunnen grootbrengen, op een plek waar ze voedsel kunnen vinden. Ze komen voor in de buurt van rivieren, kusten, woestijnen en grasvlakten, maar ze leven het liefst in bosrijke gebieden. Er zijn zelfs meer soorten vogels in bossen dan in welke leefomgeving ook.

Huislijke holletjes

Neushoornvogels, ara’s en uilen bouwen een nest in natuurlijke gaten in bomen, maar spechten hakken met hun scherpe snavel een nieuw gat en leggen daar hun eieren in.

Voorraadkasten

In bomen is veel voedsel te vinden, van zaden, bloemen en vruchten tot insecten en kleine reptielen. Klapeksters en klauwieren doden hun prooien eerst en spietsen die dan op takjes of doornen om ze op te eten. Later komen ze terug voor de restjes.

Beste nesten

Het nest van een putter zit goed verstopt in een boom, waardoor de eieren en jongen van deze kleine vogel meer kans hebben te overleven. 

Uitkijkpunt

In de top van een boom heb je een geweldig uitzicht. Merels gaan hoog in een boom zitten om te kijken of er voedsel, gevaar of een partner te zien is.

Zie jij …?

Reuzennachtzwaluwen en kikkerbekken zijn zo goed gecamoufleerd dat ze bijna onzichtbaar zijn als ze stilzitten op een tak. Kun jij er een van elk vinden?

Wereldvogels

Woestijnvogels

Er is niet veel water in een woestijn, maar zandhoenders lossen dat probleem heel slim op. De mannetjes zitten in waterpoelen, zodat hun veren het water opzuigen, als een spons. Daarna vliegen ze terug naar het nest, waar de jongen aan de veren zuigen als ze dorst hebben.

Bergvogels

Enorme condors vliegen boven het Andesgebergte. Ze gebruiken hun brede vleugels om op warme luchtstromen te zweven, waarbij ze heel hoog in de lucht kunnen komen. Sommige condors hebben een spanwijdte van meer dan 3 meter.

Grasvlaktevogels

Lange poten waarmee je hard kunt rennen zijn heel handig op grasvlakten waar niet veel schuilplaatsen zijn en leeuwen op de loer liggen. Struisvogels kunnen niet vliegen, maar ze kunnen wel met snelheden van 60 kilometer over de savanne rennen.

Grondvogels

Grondvogels hebben vaak een patroon op hun veren, zodat ze minder goed zichtbaar zijn voor roofdieren. Een vrouwelijke fazant heeft dofbruine veren die haar camoufleren als ze op de grond nestelt. De mannetjes zijn juist goed zichtbaar, want die hebben een kleurrijk verenkleed. 

Verliefde vogels

Mannelijke vogels behoren tot de opvallendste en mooiste uitslovers van het dierenrijk. Ze pronken met hun kleurrijke veren, zingen liedjes en doen oogverblindende dansjes om vrouwtjes te imponeren. Dit gedrag wordt baltsen genoemd.

Als een fregatvogel de aandacht van een vrouwtje wil trekken, zet hij zijn rode keel op. Die wordt gevuld met lucht en zwelt op als een grote rode ballon.

Mannelijke blauwvoetgenten stampen met hun felblauwe voeten, zwaaien met hun kop en bieden vrouwtjes zelfs voedsel aan. Als de vrouwtjes dit leuk vinden, dansen ze gezellig mee.

Satijnblauwe prieelvogels houden van blauw. Het mannetje maakt een prieel (een bouwwerk) van takken en versiert het met blauwe voorwerpen om indruk op een vrouwtje te maken, zoals veren, papier, kralen en blauw plastic speelgoed.

Vogels kijken

Vogelen is een van de populairste hobby’s van de wereld. Het is leuk om vogels die bij jou in de buurt leven te leren herkennen en om de natuur in te gaan om nieuwe soorten te ontdekken. 

Een verrekijker, een camera, een notitieboekje en een pen zijn handig voor
een vogelaar.

Schrijf op hoe groot de vogel is en hoe hij zich gedraagt. Let goed op zijn kleuren en luister naar zijn zang. Gebruik deze informatie om de vogel te identificeren en meer te weten te komen over hoe hij leeft.

Je mag van een afstand kijken, maar je mag nooit een nest verstoren of de eieren en kuikens aanraken. Zo raken de dieren niet gewond en worden er geen ziekten tussen mens en dier verspreid.

Als hogesnelheidstreinen met 300 kilometer per uur een tunnel uit komen, ontstaat er een harde knal. Ingenieurs kopieerden de lange snavel van de ijsvogel – een vogel die in het water duikt – om de vorm van de trein te verbeteren. Het geluidsprobleem verdween en de trein verbruikt nu ook minder energie.

Sommige vogels met een metalen ring om een poot horen bij een onderzoek naar trekvogels. Wetenschappers volgen deze vogels om te zien hoe ze omgaan met de klimaatverandering, het verlies van leefomgevingen en andere bedreigingen.

BESTEL OVERAL ZIJN VOGELS

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER VOGELS