Coornhert werd ondergeschoffeld in de verzuilde denkwereld van de Nederlanden. Radio-interview met Dick van Niekerk en Peter Huijs

Dirk Volckertszoon Coornhert (1522-1590) heeft veel voor het geestelijke gedachtegoed in de Nederlanden betekent. Hoe komt het dan dat zo weinig mensen nog nooit over hem hebben gehoord of gelezen? Dit is één van de vragen die Dick van Niekerk en Peter Huijs, redacteuren van het boek Coornhert – licht in Europa van Jan Peter Burger, beantwoorden in het bovenstaande interview met het cultuurhistorisch luisterprogramma Culthis Radio 2.0 over cultuurhistorische informatie over het land van Maas en Waal. Het interview is afgenomen na hun lezing over Coornhert in de Bibliotheek van Boxmeer op 4 oktober 2018. In de bovenstaande uitzending is het te beluisteren tussen 24.30 en 40.00 minuten.

Coornhert is volkomen ondergeschoffeld in de verzuilde denkwereld die de Nederlanden hebben opgeleverd tot aan de Tweede Wereldoorlog. Coornhert was zo veelzijdig dat hij eigenlijk alleen in Nederland overleefd heeft via de literatuur: via zijn toneelstukken, gedichten en liederen. Zijn theoretische theologische werken waren volledig ontstegen aan protestantisme en katholicisme. En juist de mensen die het protestantisme en het katholicisme aanhingen zorgden voor de literaire werken en de literatuurgeschiedschrijving. Daarbij kwam Coornhert er nooit zo goed van af natuurlijk.

Gelukkig hebben we een Russische hoogleraar gehad, Bruno Becker, die vanuit Rusland volkomen bevangen is geworden door deze Coornhert, over zijn politieke en vooral ook religieuze inzichten. Die stonden zo boven de partijen en waren zo rijk aan perspectief, dat hij daarvoor naar Nederland is gekomen. Toen is Nederland pas wakker geschud. 

LEES MEER OVER COORNHERT

BESTEL ‘COORNHERT – LICHT IN EUROPA’

Eén gedachte op “Coornhert werd ondergeschoffeld in de verzuilde denkwereld van de Nederlanden. Radio-interview met Dick van Niekerk en Peter Huijs

  1. H. Rietveld

    Met veel plezier heb ik naar het radio-interview van Dick van Niekerk en Peter Huis over Coornhert geluisterd. Alleen onderstaande zin van de aankondiging van het interview in Pentagram boekwinkel:
    Hoe komt het dan dat zo weinig mensen nog nooit over hem hebben gehoord of gelezen?
    wringt een beetje, wat voor een goede verstaander echter geen probleem hoeft te zijn.

Reacties zijn gesloten.