Jij mag alles zijn – boek van Griet op de Beeck met tekeningen van Linde Faas

BESTEL JIJ MAG ALLES ZIJN

De moeder van Lexi (9) is erg verdrietig sinds Lexi’s tweelingbroertje is overleden. Daarom gaat ze naar een kliniek. Omdat Lexi’s vader veel werkt, gaat zij naar een tante. Die heeft ook veel verdriet. Lexi voelt zich eenzaam en schuldig en bedenkt iets om zowel haar tante als haar moeder weer gelukkig te maken. Een boek voor mensen vanaf circa 10 jaar met een verhaal van Griet op de Beeck over verdriet, rouw, depressie en liefde.

‘Jij mag alles zijn’ is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van hun jonge zelf willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Griet op de Beeck is de bejubelde auteur van de romans Vele hemels boven de zevende (2013), Kom hier dat ik u kus (2014), Gij nu (2016), Het beste wat we hebben (2017) en Let op mijn woorden (2019), waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2018 schreef zij het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten.

VEEL GELUK

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Het is de eerste dag van de zomervakantie. Lexi zit thuis. of beter, ze ligt. Omgekeerd, in de sofa, met haar benen recht omhoog tegen de leuning. Ondersteboven kan ze beter nadenken. En als je nadenkt, ben je je niet aan het vervelen, zegt oma.

Het is hier stil. Stil zoals in winkels die gesloten zijn, of inleg staten waar de wind amper waait, of in bossen waar alle dieren slapen. Papa is op kantoor. Hij moet altijd hard werken om geld te verdienen voor hen. En Floortje is al op vakantie vertrokken. Ze blijft drie weken weg. Lexi zal blij zijn als ze terugkomt, want Floortje is haar beste vriendin. Ze kan haar oren bewegen zonder ze aan te raken, en ook heel mooi zingen en goed hardlopen. En als ze verliest met bijvoorbeeld vier op een rij, zegt ze dat ze blij voor is voor jou  dat jij gewonnen hebt, en dat meent ze nog ook. Later gaan Lexi en Floortje samenwerken of samenwonen, dat moeten ze nog beslissen.

Soms praat Lexi tegen Aap, maar die is er nu even niet. Ze vraagt zich af waar hij uithangt. Maar ze weet: als hij honger heeft, dan komt hij wel weer aanwaaien. Papa beweert dat dieren niet begrijpen wat je tegen ze zegt, maar Lexi denkt soms dat Aap dat wel kan, Want als Lexi bijvoorbeeld iets verdrietigs vertelt, dan kijkt hij haar aandachtig aan, en meestal komt hij daarna bij haar gekropen.

Aap is trouwens geen aap, maar een kat. Lexi heeft de naam gekozen. Papa probeerde nog: of ze Minoes niet leuker vond, of Simba, maar Lexi liet zich niet vermurwen. Het eerste wat Aap deed toen hij als klein poesje hun huis binnenkwam, was in de gordijnen  slingeren en overal op klimmen. Als hij het had mogen beslissen, was hij vast aap geweest. Zoals Lexi liever iemand anders zou zijn. Maar zoiets kan je niet kiezen.

Het is 13.38 uur, zegt de klok. Misschien moet ze de tafel maar eens dekken. Lexi klautert op het aanrecht om bij de goede borden te kunnen. Ze legt bestek op tafel en zet zelfs schoteltjes onder de kopjes. Ze haalt alles uit de koelkast wat er nog fris uitziet en schikt het keurig op de plankjes. Ze heeft mama eens horen zeggen dat ze houdt van een mooi gedekte tafel. Lexi probeert altijd goed te onthouden wat mama zegt. Ze maakt ook nog een kopje koffie. Of  ja, de espressomachine doet dat. En zij zet het op tafel. …

INHOUDSOPGAVE

Deel 1: Mama
Veel geluk
Tweeling
Helemaal niks
Lijstje: Voordelen van volwassen zijn
Het boek
Puzzel
Met liefde
Lijstje: Dingen die ik nog nooit heb gedaan, maar ooit nog zou willen doen
Elf dagen
Nijlpaarden
Lijstje: Vreselijke dingen die juf Els doet (zeggen ze)
Bitterbal
Lijstje: Dingen die mij blij maken
Dolfijn
Overmacht
De kaas in de koelkast

Deel 2: Tante Arizona
Koffer
De rug van tante Arizona
Lijstje: Wat er leuk is aan een kat hebben
Wiebelig
Superwoman
Zijn eigen leven
Lijstje: Wat er op de meest perfecte verjaardag allemaal zou zijn
Voor het goed van tante Arizona
Beer
Snol
Extra lief
Heldin
Lijstje: Dingen die leuk zijn aan Erika
Onlief
Wat nu?
Zenuwen
In de toekomst
Wachten duurt altijd lang
Lijstje: Dingen die grote mensen zeggen, terwijl ze volgens mij niet waar zijn
Hopen
Niet zo simpel
Lijstje: Als Amos niet was gestorven
Een moeilijke beslissing
Het geluid van koffie
Lijstje: Dingen waar ik spijt van heb
Taart
De koningin
Paarden
Cadeau

Deel 3: Lexi
Anders
Drukte
Lijstje: Typische dingen die jongens doen (denk ik)
Pizza eten
Geluk
Lijstje: Dingen die ik nog altijd stiekem fijn vind, al zijn ze eigenlijk meer voor kleine kinderen
Brownie

BESTEL JIJ MAG ALLES ZIJN