Vijf aanbevolen jeugdboeken die verschenen in 2022

1 De magie van de verboden toren – Ben Guterson
Spannend avontuur vol raadsels en boodschappen in morsecode. Het boek is geschreven door Ben Guterson, bekend van de Winterhuis-trilogie., en vertaald door Imme Dros, schrijfster en vertaalster van boeken voor kinderen en volwassenen. Lobke van Aar maakte de illustraties. Zack is net verhuisd met zijn familie. Vlak bij hun nieuwe huis is een oude uitkijktoren. Zijn ouders verbieden hem er naar binnen te gaan, maar wanneer Zack een meisje de toren binnen ziet glippen, gaat hij haar achterna. Er waait een geheimzinnig briesje, alsof er iemand is die Zack niet kan zien. Samen met Ann vindt hij een medaillon, waarin vreemde letters zijn gekerfd. Wat staat daar? Wat is er waar van de verhalen die rondzingen over de toren? En waar komen die vreemde lichtflitsen in de donkere nacht vandaan? Het lijken wel boodschappen in morsecode… Kan Zack het mysterie ontrafelen?

BESTEL DE MAGIE VAN DE VERBODEN TOREN

2 Oom Onkruid en 137 andere groene griezels – Tosca Menten
Als Boris bij zijn oom Onkruid gaat logeren, vindt hij na een regenbui een vreemd zaadje in zijn haar. Hij stopt het in de grond en tot zijn stomme verbazing groeit er binnen een dag een enorme plant uit. De plant slaat af en toe een blad om hem heen en Boris is beretrots. Hij noemt de plant Freddie, geeft hem een eigen tuintje en sluit zelfs vriendschap met hem. Tot Freddie naar vliegen begint te happen. Is de plant eigenlijk wel zo vriendelijk als Boris denkt? Opeens gaat er van alles mis. Oom Onkruid is een knotsgek verhaal van Tosca Menten over een bizarre vriendschap en de oerkracht van de natuur, afgewisseld met groene weetjes, maffe interviews, bijzondere krantenberichten en heel veel vreemde planten. Bomvol geestige illustraties van Geert Gratama. Voor lezers van 8 tot 12 jaar.

LEES MEER OVER OOM ONKRUID

BESTEL OOM ONKRUID

3 Perronpapegaaien en krekelcriminelen – Auke-Florian Hiemstra
Verrassend boek over onze veelzijdige stadsnatuur, voor iedereen vanaf 9 jaar. In dit boek neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra je mee op safari in de stad. Want daar is veel meer natuur te vinden dan je denkt! De prachtige illustraties zijn gemaakt door Annette Fienieg. We ontmoeten spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet, vissen die hun eigen deurbel hebben en nog veel meer. Voor veel dieren is de stad een ‘all you can eat’-restaurant, zolang ze maar uitkijken met oversteken… En wist je dat sommige planten en dieren zich zo goed hebben aangepast aan het stadsleven, dat je het zelfs evolutie kunt noemen?  Wie dit boek leest, zal nooit meer op dezelde manier door de stad lopen!

BESTEL PERRONPAPEGAAIEN EN KREKELCRIMINELEN

4 Vijf beren – Catherine Rayner
Een beregoed verhaal over vriendschap en verschillend zijn. Beer wandelt rustig rond, tot hij… een andere beer ziet! Hij is wat gespannen en vertrouwt het ook niet helemaal. Eigenlijk is Beer gewoon een beetje onzeker. Onderweg komt hij nog meer beren tegen. En als één daarvan, een ijsbeer, vastzit in een boom, is het tijd voor actie… Een hartverwarmend verhaal van de bekroonde Catherine Rayner, die de illustraties en de tekst verzorgde.

BESTEL VIJF BEREN

LEES MEER OVER VIJF BEREN

5 Wij zijn de wereld – Jostein Gaarder
Wij zijn de wereld is een actueel, wijs en inspirerend boek van Jostein Gaarder, die eerder de wereldwijde bestseller De wereld van Sofie schreef. Dit boek is een persoonlijke brief van Jostein Gaarder aan zijn kleinkinderen, waarin hij zijn levensfilosofie uiteenzet en urgente vragen stelt over ons bestaan. Wat vind jij belangrijk in het leven? Hoe ga je om met de natuur? En de belangrijkste vraag van deze tijd: hoe zorgen we voor onszelf, elkaar én de planeet waarop we leven. Aan de hand van ervaringen uit zijn leven probeert Jostein Gaarder de wereld te begrijpen. In dit inspirerende boek laat hij zien dat de juiste vragen stellen van levensbelang is voor onze toekomst.

LEES MEER OVER WIJ ZIJN DE WERELD

BESTEL WIJ ZIJN DE WERELD

LEES OVER DE BOVENSTAANDE SPIRITUELE EN FILOSOFISCHE BOEKEN VOOR KINDEREN