Oom onkruid en 137 andere groene griezels, een gi-ga-groen verhaal van Tosca Menten

BESTEL OOM ONKRUID

Als Boris bij zijn oom Onkruid gaat logeren, vindt hij na een regenbui een vreemd zaadje in zijn haar. Hij stopt het in de grond en tot zijn stomme verbazing groeit er binnen een dag een enorme plant uit. De plant slaat af en toe een blad om hem heen en Boris is beretrots. Hij noemt de plant Freddie, geeft hem een eigen tuintje en sluit zelfs vriendschap met hem. Tot Freddie naar vliegen begint te happen. Is de plant eigenlijk wel zo vriendelijk als Boris denkt? Opeens gaat er van alles mis.

Oom Onkruid is een knotsgek verhaal van Tosca Menten over een bizarre vriendschap en de oerkracht van de natuur, afgewisseld met groene weetjes, maffe interviews, bijzondere krantenberichten en heel veel vreemde planten. Bomvol geestige illustraties van Geert Gratama. Voor lezers van 8 tot 12 jaar.

MIJN VERSCHRIKKELIJKE VAKANTIE BIJ OOM ONKRUID

Hallo allemaal. Ik ben Boris en ik ga vertellen wat er afgelopen vakantie is gebeurd met mij en Ik ging alleen maar bij oom Onkruid logeren, maar toen kwam Freddie en ging het helemaal mis. Niet door Freddie, hoor, dat was alleen maar een nieuwe plant. Het was gewoon mijn eigen schuld en het is nog een wonder dat het goed is afgelopen.

Het was trouwens ook een beetje de schuld van de natuur, vind ik. Die bedenkt die nieuwe planten. Wist je dat eigenlijk? Dat er steeds nieuwe planten ontstaan die beter zijn dan hun vaders en moeders? Dat komt omdat ze dan beter kunnen

Dat is normaal, dat heeft oom Onkruid me een keer verteld. Maar Freddie was niet normaal. De natuur was gewoon helemaal van slag.

Toen het gebeurde, heb ik al een heleboel tekeningen gemaakt in mijn vakantiedagboek. En nu ga ik het hele verhaal opschrijven. Ik denk dat niemand het gelooft, maar het is allemaal echt gebeurd. Het begon meteen op de eerste dag van de vakantie, dus daar ga ik straks beginnen.

Maar eerst vertel ik even over oom Onkruid. Want Freddie kwam uit zíjn oerwoud en oom Onkruid bedenkt ook nieuwe planten. Dus misschien was het allemaal wel de schuld van oom Onkruid. Die is af en toe net zo griezelig als de natuur.

OOM ONKRUID

Oom Onkruid is mijn lievelingsoom. Hij heet eigenlijk JULIUS KRATO FREDERIK ZIZANIA, maar Zizania is Latijn voor onkruid, dus in het Nederlands klopt het gewoon. Iedere zomervakantie logeer ik drie weken bij oom Onkruid en dat zijn altijd DE LEUKSTE WEKEN VAN HET JAAR.

Oom Onkruid is groot en ziet er best wild uit. Hij heeft handen vol eelt en klompen zo groot als plantenbakken. In zijn haar wonen kevertjes en op zijn gezicht zitten altijd schrammen. Dat komt allemaal door zijn oerwoudtochten. Niet in Amerika of Afrika, maar in zijn eigen tuin. Want dat heeft hij dus. EEN EIGEN OERWOUD.

Het oerwoud van oom Onkruid is zo groot als een voetbalveld en hij heeft het zelf gemaakt. Dat vond ik altijd een wonder, wie kan er nou een oerwoud maken? Maar volgens oom Onkruid is een oerwoud maken makkelijker dan een pannenkoek bakken. Dat heeft hij ook een keer verteld. (Hij vertelt altijd heel veel.) ‘Een oerwoud maken is makkelijker dan een pannenkoek bakken, Boris. Als je een pannenkoek bakt, moet je opletten dat hij niet aanbrandt, of je dat hem bij het omgooien niet per ongeluk uit het raam slingert. Maar als je een oerwoud maakt, hoef je alleen maar wat zaadjes op de grond te gooien. Dan draai je je twee jaar om en bemoei je je nergens mee. Achter je rug begint de hele mikmak te groeien, te bloeien en te stoeien. Alles kruipt en slingert dwars door en over elkaar heen, op zoek naar de zon of het beste plekje met het meeste water. Daar hoef je helemaal niets voor te doen.’

‘En als het vol is, is het klaar,’ zei ik.
‘Klaar? Ben jij nou mal. Een oerwoud is nooit klaar. Als het vol is, begint het pas!’ zei oom Onkruid. ‘Want dan gaan alle planten knokken. Ze trekken en duwen en worstelen en vechten. Je zou ze moeten horen. “Aan de kant, of ik wurg je!”, “Opzij, ik spuit je vol met gif!”, “Wegwezen, anders zuig ik je leeg!”’

‘Roepen ze dat echt?’ vroeg ik ongelovig.
‘Nog veel ergere dingen. Planten zijn brutaler dan apen en bloeddorstiger dan een troep hyena’s. Ze denken alleen maar aan zichzelf en verzinnen de hele dag trucjes om de slimste en de sterkste te worden. En daarna…’
Hij keek ineens helemaal blij, alsof er daarna iets geweldigs gebeurde.

‘Wat gebeurt er daarna?’ vroeg ik.
‘Daarna gebeurt het WONDER DER NATUUR,’ zei oom Onkruid plechtig.
‘O. En wat is dat dan?’

‘Dan gaan de planten veranderen. Ze vernieuwen. Ze krijgen een andere vorm. Er komt wat bij of er gaat iets af. Ze kunnen plotseling iets wat geen enkele andere plant kan. Ze krijgen reuzenstelen om dichter naar de zon toe te groeien. Of lange wortels waarmee ze onder de grond kunnen wegvluchten. En als je denkt dat ze verdwenen zijn, floepen ze ergens anders weer boven de grond. Zie je het voor je?’

INHOUDSOPGAVE

Even voorstellen
Mijn verschrikkelijke vakantie bij oom Onkruid
Huilstruiken
Roos verpest bruiloft
Zo zit het: survival of the fittest
Advertenties
Week 1 – Hoe Freddie en ik vrienden werden
Plantenprofessor begint politieke partij
Steggelstengels
Wurgzurgverzorger wint belangrijke internationale prijs
Week 1 – Hoe Freddie en ik vrienden werden (vervolg)
K-Kruiden
Directeur overleeft bizarre aanval kleefkruid
Plaks Kleefkruid
Week 2 – Hoe Freddie een griezel werd
Oerwoudgriezels
Man wordt slachtoffer van vrucht
Contactadvertenties – Plant zoekt plant
Zo zit het: oerwouden zijn de longen van de aarde
Week 2 – Hoe Freddie een griezel werd (vervolg)
Groene vragen, groene antwoorden
Niet-bestaande planten
Wandelaar ontvoerd door plant
Week 3 – Toen het helemaal uit de hand liep
Zo zit het: zaadjes
Showgewassen
Mislukt schilderij veroorzaakt carrièreswitch
Advertenties
Week 3 – Toen het helemaal uit de hand liep (vervolg)

BESTEL OOM ONKRUID