Ontvlucht de chaos van het nieuws – recensie ‘Het nieuwsdieet, omgaan met de overload aan informatie’

BESTEL HET NIEUWSDIEET – OMGAAN MET DE OVERLOAD AAN INFORMATIE

Sluit je eens dertig dagen af van alle nieuws en ervaar wat dat met je doet. Dat raadt de Zwitserse schrijver Rolf Dobelli de lezers aan van zijn boek ‘Het nieuwsdieet – omgaan met een overload aan informatie’, dat in januari 2020 verscheen in het Nederlands bij uitgeverij Het Spectrum. De oorspronkelijke Duitstalige uitgave werd in april 2019 gepubliceerd onder de titel ‘Die Kunst des digitalen Lebens’. Waarom dertig dagen? Omdat je dan pas een gevoel van gelatenheid en innerlijke rust zult ervaren. Je zult merken dat je veel meer tijd hebt, geconcentreerder bent en de wereld beter begrijpt. 

Dobelli schrijft: ‘Dertig dagen zijjn een belangrijke horde. Na dertig dagen besef je dat je ondanks je nieuwsonthouding geen relevante feiten hebt gemist en die ook niet zult missen. Als informatie echt belangrijk is, zul je die vroeg of laat horen – uit de vakpers, van je vrienden, van je schoonmoeder of van iemand anders. Als je vrienden ontmoet, vraag hun dan of er iets belangrijks in de wereld is gebeurd. Het is een ideale vraag om een gesprek mee te beginnen. Het antwoord luidt meestal: Nee, eigenlijk niet.’ 

Het boek ‘Het nieuwsdieet’ is goed doordacht en onderbouwd. De auteur beschrijft zijn persoonlijke ervaringen, verwijst hier en daar naar wetenschappelijke onderzoeken en komt met heldere eigen analyses. Het is geen spiritueel boek, maar het is wel degelijk relevant voor mensen die een weg van geestelijk ontwaken en vernieuwen willen gaan. 

In hoofdstuk 3 lezen we: ‘De media voeren ons kleine hapjes triviale verhalen, lekkernijen die onze honger naar kennis echter absoluut niet stillen. Anders dan bij boeken en lange, goed gerechercheerde artikelen raak je bij het consumeren van nieuws niet verzadigd. We kunnen onbeperkte hoeveelheden nieuwsberichten verslinden – en toch blijven het goedkope suikersnoepjes. Net als bij suiker, alcohol, fastfood en roken zijn de bijwerkingen pas na verloop van tijd zichtbaar. Een gezonde voeding is belangrijk voor het lichaam. Net zo belangrijk is een gezonde geestelijke voeding.’

Het dagelijkse nieuws leidt ons af van waar het nu echt om draait, het veroorzaakt chaos in ons stelsel, het maakt ons depressief en het laat onze wilskracht verdwijnen. Nu is het moment gekomen om hierbij stil te staan en de juiste stappen te nemen. Er zijn vele mensen die de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen – die in 2020 start op woensdag 26 februari – bewust willen beleven. Misschien is deze periode, die van oudsher gezien wordt als de vastentijd – een mooie aanleiding voor nieuwsonthouding. Dobelli geeft in zijn boek voldoende argumenten voor het stoppen van de consumptie van nieuws. Hieronder volgen 21 redenen. 

1. Nieuws is irreleveant – deel 1
Zowel nieuwsjournalisten als wij nieuwsconsumenten hebben geen zintuig voor wat relevant is. Stel je persoonlijke editie van het journaal samen in plaats van te consumeren wat de nieuwsmedia je als ‘relevant’ verkopen.

2. Nieuws is irrelevant – deel 2
Geen enkel nieuws is zo belangrijk dat je er niet zonder kunt leven. Eén goed boek is voor jouw leven en welzijn duizend keer waardevoller dan talloze nieuwsberichten.

3. Nieuws behoort niet tot je competentiecirkel
Bepaal je competentiecirkel. Ga de diepte in, in plaats van de breedte. Lees alles wat binnen je competentiecirkel hoort. Laat alles links liggen wat buiten je competentiecirkel ligt.

4. Nieuwe beoordeelt risico’s verkeert
Als je nieuws consumeert creëer je een vals risicoprofiel in je hoofd. Neem geen beslissingen op basis van nieuws. Neem beslissingen op basis van de werkelijke risico’s. Die vind je in boeken, statistieken en lange artikelen waar gedegen onderzoek aan vooraf ging. 

5. Nieuws is tijdverspilling
Als je elk jaar een hele maand tijd cadeau wilt krijgen – tijd voor je gezin, je hobby’s, je carrière – , zie dan af van nieuws. Er is niets wat je zoveel tijd schenkt. 

6. Van nieuws krimpt het verstand
Nieuws levert het tegendeel op van begrip voor de wereld. Neem afscheid van de confettiregen van nieuwsberichten. Lees goede boeken en goede, lange artikelen, die je een kijkje geven in de machinekamer van de wereld. 

7. Nieuws is gif voor het lichaam
Nieuws verscherpt de ‘vader van alle denkfouten’ – het bevestigingsvooroordeel. Trek je favoriete theorieën bewust in twijfel om betere beslissingen te nemen. Dat lukt echter alleen als je afziet van de sproei-installatie van het nieuws.

8. Nieuws versterkt de hindsight bias
Als nieuwsconsument krijg je de illusie dat de wereld eenvoudiger en verklaarbaarder is dan die in werkelijkheid is. Denk liever zelf na in plaats van de bullshit-redeneringen te accepteren die de korte nieuwsberichten je leveren.

9. Nieuws versterkt de availability bias
Negentig procent van je meningen is overbodig. Bespaar ze je en laat je meningenvulkaan niet ook nog door het nieuws verhitten. Ware vrijheid is dat je over bepaalde onderwerpen geen mening hoeft te vormen. Vóór de vrijheid van meningsuiting staat de vrijheid van meningsonthouding. Hou die in ere!

10. Nieuws belemmert het denken
Denken vergt concentratie. Nieuws is zo geconstrueerd dat het maximaal afleidt: zo werkt het businessmodel nu eenmaal. Het bezoek aan elke nieuwssite is een gevecht tussen verleiding en wilskracht – waarbij je wilskracht in de meeste gevallen aan het kortste eind trekt. Stort jezelf niet in deze bloedige strijd. Je kunt alleen maar verliezen.

11. Nieuws verandert ons brein
Als je nieuws consumeert verander je geleidelijk de fysieke structuur van je brein. Je verandert de hersenstructuren die gericht zijn op het vluchtig doornemen van korte informatie. Tegelijkertijd laat je de schakelcentra verkommeren die in lange teksten en in nadenken gespecialiseerd zijn. Wil je weer boeken en lange artikelen kunnen lezen zonder moe te worden? Houd dan nu op het nieuws te consumeren!

12. Nieuws produceert fake fame
Fake fame (valse roem) is bijna net zo erg al fake news. Als je nieuws consumeert wakker je fake fame aan. Daar lijd je niet alleen persoonlijk onder, maar de maatschappij ook, want door fake fame is er geen aandacht voor degenen die iets waardevols presteren. Zonder nieuws heeft je brein eindelijk weer de ruimte om de mensen waar te nemen die echt iets groots presteren.

13. Nieuws maakt ons kleiner dan we zijn
We leven in lokale statushierarchieën. Onze plek in de hiërarchie beïnvloedt welke hormonen we afgeven en hoe we ons voelen. Dat is fijn voor degenen aan de top, iets minder prettig voor mensen in het midden en wreed voor degenen helemaal onderaan. Nieuws plaatst boven de lokale hiërarchie nog een wereldwijde hiërarchie die ons allemaal een heel stuk naar beneden haalt – met alle negatieve gevolgen voor onze hormoonhuishouding en ons gevoelsleven van dien. En je komt ervan af door geen nieuws meer te lezen, te bekijken of te beluisteren.

14. Nieuws maakt ons passief
Op 99 procent van alles wat in het nieuws komt, heb je geen invloed. Daardoor val je in een psychologisch gat, dat ‘aangeleerde hulpeloosheid’ wordt genoemd, een soort minidepressie die zich op alle gebieden van je leven uitbreidt. Krabbel uit dit ga door de nieuwskraan dicht te draaien en je te wijden aan de dingen die in je macht liggen. Je leven wordt in één klap rustiger en jij gelukkiger.

15. Nieuws wordt door journalisten gemaakt
Nieuwsjournalisten zitten gevangen in een systeem waarin ze niet kunnen winnen. Hoe briljant journalisten ook zijn (en de meesten zijn briljant), het resultaat blijft slecht en in het beste geval onbelangrijk. Als jij – en hopelijk ook je vrienden en kennissen – geen nieuws meer consumeert, ontstaat er ruimte voor lange, diepgaande artikelen en boeken. En plotseling kunnen de sterren van eersteklas journalisten weer schijnen.

16. Nieuws manipuleert
Stap uit het moeras van nieuws, want het zit vol halve waarheden, extreme meningen, productplacements, propaganda en reclame. Het is veel gemakkelijker om fake news te genereren dan fake books.

17. Nieuws doodt de creativiteit
Wil je op nieuwe ideeën komen? Dan is nieuws consumeren het laatste wat je zou moeten doen. Elke andere bron – muziek, films, eigen observaties, boeken, lange artikelen, enzovoorts – levert het meeste op. En het allermeeste levert zelf nadenken op.

18. Nieuws bevordert de troep
Doordat de nieuwsmedia troep publiceren, stimuleren ze de productie van troep. Door, beste lezer, nieuws te consumeren houd je de machine in werking. Doe dat niet – in je eigen belang en in het belang van de maatschappij.

19. Nieuws geeft de illusie van medeleven
Gruweldaden en rampen te over. Als je op nieuwssites kijkt hoe slachtoffers van een aardbeving uit de puinhopen tevoorschijn kruipen, is dat weliswaar geen fake news, maar fake compassion (valse compassie). De slachtoffers van de aardbeving zijn totaal niet gekolpen met je aandacht. Je steunt daarmee alle nieuwsmedia en de platformbedrijven (Google, Facebook, enzovoort). Het lijdt geen twijfel: slachtoffers moet je helpen. Geef geld, niet je aandacht. 

20. Nieuws stimuleert terrorisme
Zonder nieuwsindustrie geen terrorisme. Als je van nieuws afziet – en anderen overtuigt hetzelfde te doen – haal je stap voor stap grond onder de voeten van de terroristen vandaan. 

21. Nieuws verstoort onze gemoedsrust
Nieuws kan de grote vraagstukken van ons bestaan niet oplossen. Zelfs niet de kleine. Het brengt ons hooguit uit ons innerlijk evenwicht. Gemoedsrust en nieuws – dat past niet bij elkaar. Levenswijsheid en nieuws al helemaal niet. Wil je een beetje wijzer worden? Lees dan goede boeken in plaats van slechte nieuwsberichten.

In hoofdstuk 5 schrijft Rolf Dobelli:

‘De eerste week van je nieuwsonthouding zal de ergste zijn. Het vergt discipline om het nieuws niet op te roepen. In het begin leef je in de duizeligmakende gedachte dat er elk moment in de wereld iets ergs gebeurt. Je zult een kriebel voelen, een nervositeit, omdat je denkt dat je niet bent voorbereid op de volgende ramp Je denkt dat je achterloopt en alle mensen voorop lopen. Je zult je buitengesloten en misschien zelfs sociaal geïsoleerd voelen. Je zult elk uur in de verleiding komen een blik op je favoriete nieuwsportaal te werpen. Weersta die verleiding. Houd vast aan je radicale nieuwsonthouding. Leef dertig dagen zonder nieuws. Zeg tegen jezelf: ‘Na dertig dagen staat het me weer vrij om weer naar mijn oude leven terug te keren. Maar deze dertig dagen houd ik vol.

Na dertig dagen mag je beslissen of je naar je oude leven, aan nieuws verslaafde leven terug wilt keren. Als je terugkeert en het nieuwsdieet later weer wilt gaan volgen, moet je terug naar het veld één en de eerste dertig, zware dagen opnieuw doorstaan. De meeste mensen die ik het nieuwsdieet persoonlijk heb aanbevolen, volgen het echter nog steeds – omdat de voordelen van het nieuwe levensgevoel honderd keer groter zijn dan de nadelen.

In de eerste fase van nieuwsonthouding, in de eerste dertig dagen, moet je je letterlijk dwingen geen nieuwsberichten te lezen en niet naar het nieuws te kijken of te luisteren. de impuls is er nog wel, maar je wilskracht is sterker. Na een poos zal de drang afnemen. Dan kost het je nauwelijks nog wilskracht, sterker nog, dan heb je niet eens meer zin in het nieuws. Je hebt dan de tweede fase bereikt. In de derde fase ontwikkel je zelfs een aversie tegen nieuws. Je draait je hoofd automatisch weg van de krantenkoppen die zich vanuit de rondzwervende kranten, bij de kiosken of vanaf de openbare beeldschermen aan je willen opdringen. Als je de derde fase hebt bereikt, dan nogmaals gefeliciteerd! Je bent nu ‘nieuws-clean’ en hebt je leven teruggewonnen. 

BESTEL HET NIEUWSDIEET – OMGAAN MET DE OVERLOAD AAN INFORMATIE

Eén gedachte op “Ontvlucht de chaos van het nieuws – recensie ‘Het nieuwsdieet, omgaan met de overload aan informatie’

  1. Pedro-Richard DEBELS

    Hoe ik met nieuws omga?????? Wel ik konstateer wat er gebeurt op deze planeet. Maar ik besef heel goed dat niet alles die zelfs importent is ons word voorgelegd! De Voetbal gaat vele malen voor op echt wereldnieuws. Een beetje zoals de Romeinen al zeiden:”Brood en spelen”!
    Ja inderdaad het Nieuws kan je Leven verstoren . Zeker je innerlijke rust…..het je afleiden van echt waarom we hier zijn. Echter heeft het Nieuws ook een voordeel! Het maakt je attent betreft onderdrukking ; over onrechtvaardigheid. Want juist dat moeten we weerstaan. Er ons mee moeien! Maar vergeet niet te mediteren echt spirituele uitspraken en teksten schriftelijk te lezen. Want juist die voeden je. Laat je niet meeslepen, die je spirituele ontwikkeling verstoren. Konstateer! ! ! ! ! !

Reacties zijn gesloten.