Hoe word je ontvankelijk voor de transformerende kracht van Tao? Neem deel aan het gratis online-programma Mysteriën van Tao

Mysteriën van Tao gratis online-programma.088

DOWNLOAD DE FLYER VAN DIT ONLINE-PROGRAMMA

Als je je inschrijft voor gratis online programma’s op deze website ontvang je van 28 januari 2017 t/ m 25 maart 2017 gedurende negen opeenvolgende zaterdagen een e-mail met een tekst uit de Daodejing en een beschouwing daarover die is geschreven door Elly Nooyen, auteur van het boek Hart voor Tao. Alle teksten van het online-programma ‘Mysteriën van Tao’ kun je lezen en beluisteren.

Tao is in de kosmos, in ons zonnestelsel, overal op aarde, in de bomen, in de planten en de dieren, in de bergen en stenen. In cellen en atomen. Tao is ook in de mens. Toch is Tao op geen enkele manier waarneembaar. Verdiep je in thema’s van de Daodejing van Chinese wijze Lao Zi met het gratis online-programma ‘Mysteriën van Tao’ van Pentagram boekwinkel uit Haarlem.

De Daodejing wordt toegeschreven aan de legendarische Lao Zi, wat betekent: oud kind, of: oude wijze. Lao Zi heeft waarschijnlijk enkele eeuwen voor onze jaartelling geleefd. Of hij echt bestaan heeft is onduidelijk, want het is ook mogelijk dat de Laozi aan de hand van eeuwenlange mondelinge overleveringen door verschillende auteurs is verwoord. Zijn boodschap is tot op de dag van vandaag nog steeds actueel.

In 81 gedichten spreekt Lao Zi over Tao, over een mysterie dat geen deel uitmaakt van de wereld van de tijdelijke dingen. Toch doordringt de energie van Tao – door hem de Teh  genoemd – de wereld van de tijdelijkheid volkomen. Deze voedt al het bestaande en biedt al het bestaande de mogelijkheid om zich op zijn eigen manier te  ontwikkelen.

De Daodejing fascineert ons misschien omdat het iets in ons raakt dat we niet makkelijk kunnen benoemen. Het resoneert met iets geheimzinnigs dat diep in ons binnenste verscholen ligt, waarvan we ons vaag bewust zijn zonder dat we er precies de vinger op kunnen leggen. We staan als het ware voor de poort van het mysterie en zijn naarstig op zoek naar de sleutel.
Alle teksten van het gratis online-programma ‘Mysteriën van Tao’ kun zijn opgenomen in het vierde deel van de Spirituele teksten bibliotheek: ‘Mysteriën van Tao en de Daodejing – negen taoïstische thema’s en Lao Zi’s meesterwerk door Henri Borel.’

chinees

Hieronder volgen enkele reacties van deelnemers aan het online-programma.

Onder het lezen heb ik het in mijn hart gesloten.
 Anneke

Voor mij waren deze teksten mijn eerste ervaring met Tao. Ze waren echt een verrassing. Snel werd me duidelijk dat mijn rationeel redeneren in verband met de Tao tot geen enkel resultaat leidt. Hoewel ik er soms geen snars van begrijp weten deze teksten mijn nieuwsgierigheid, mijn willen kennen voortdurend te prikkelen. Kortom: ik ben blij dat ik dit heb gevonden.
 Ben

Heel bijzonder deze openheid … zodat een stukje mysterie toch zichtbaar wordt. 
Ilse

Er is iets open gebroken en er stromen als het ware allemaal nieuwe lijntjes die iets te zeggen hebben en nieuw perspectief bieden. Enerzijds ben ik terug in de tijd en anderzijds ligt een nieuwe tijd voor me open.
 Marian

Zo worstel ik nu met de polariteit van volledig verantwoordelijkheid nemen voor mijn bestaan of juist volledig overgeven aan Tao. Ergens moeten die twee uitersten elkaar raken, maar ik zie nog niet waar.
 Kees

Heel hartelijk dank voor deze prachtige teksten. Ze schenken me verwondering en blijheid in mijn hart.
 Sandra

Lezingencyclus De koninklijke weg in Tao

KLIK VOOR MEER INFORMATIE OVER DE LEZINGENCYCLUS IN UTRECHT