Janita Naaijer over Spirituele Kerst en Oud en Nieuw in Happinez

BESTEL SPIRITUELE KERST

Janita Naaijer schreef op de website van het tijdschrift Happinez meerdere artikelen over het zelf vormgeven van een betekenisvolle kerstperiode. Daarbij liet ze zich inspireren door het boek Spirituele Kerst en de Amerikaanse auteur en spreker Marianne Williamson. Hieronder volgt het begin van een bijdrage van haar, met aan het einde een link naar het volledige artikel. 

De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw is de ideale periode om naar binnen te keren. Om op zoek te gaan naar verdieping, inspiratie en vernieuwing. Hoe doe je dat als je niet gelovig bent? Ga de komende weken mee op reis aan de hand van vijf thema’s. Vandaag deel II: loslaten wat je niet langer dient.

Vandaag vindt de winterzonnewende plaats, het moment waarop de zon gezien vanaf de aarde de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Al eeuwen lang wordt deze dag op het noordelijk halfrond gevierd als de overwinning van het licht op de duisternis. De dagen zullen vanaf nu – langzaam, maar gestaag – weer langer worden.

Volgens sommige deskundigen is het Lichtfeest de voorloper van Kerstmis. Het christendom zou de datum van het feest, dat de oude Romeinen op 25 december vierden, hebben overgenomen omdat de geboorte van Jezus van oudsher geassocieerd wordt met de terugkeer van de zon. Gnostici zoals rozenkruisers, maar ook spiritueel leraren zoals Marianne Williamson, wijzen op de rijke symboliek van het kerstverhaal.

De vraag of Jezus daadwerkelijk meer dan tweeduizend jaar geleden in Bethlehem werd geboren, doet voor hen niet zozeer ter zake. Het gaat erom dat het verhaal ons herinnert aan de mogelijkheid van een heilige geboorte in onszelf. De geboorte van ons meest authentieke zelf. De hoopvolle belofte dat ieder mens kan worden wie hij werkelijk is. Zijn talenten en kwaliteiten maximaal tot bloei kan laten komen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.

Voor Marianne Williamson houdt dat in dat er …

LEES HET HELE ARTIKEL OP DE WEBSITE VAN HAPPINEZ