Compilatie van klassieke kerstmuziek, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato

 

LEES OVER BOEKEN OVER KERSTMUZIEK

De kersttijd is een periode die door de meeste mensen wordt ervaren als een tijd van bezinning. Op het noordelijk halfrond worden wij door de lange donkere periode daar bijna toe gedwongen. Nu hebben wij kunstlicht en de straten zijn op dit moment uitbundig versierd met kleine lampjes. In de zeventiende eeuw was dat wel anders. De benodigde verlichting werd toen vooral gerealiseerd met kaarsen en olielampen. Toch hebben toen grote componisten als Johann Sebastian Bach het Weihnachtsoratorium en Georg Friedrich Händel The Messiah gecomponeerd.

In die tijd waren componisten over het algemeen in dienst bij een vorst of een kerk. Zij schreven hun muziek meestal in opdracht. En dat gold ook voor kerstmuziek. De Nederlandse Bachvereniging heeft in 2020 een prachtige compilatie gemaakt van werken voor de kersttijd. De bovenstaande video is de opname van een uitvoering daarvan in TivoliVredenburg in Utrecht onder leiding van Shunske Sato.

Het concert begint met een Ouverture van G. PH. Telemann. Wij kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar tijdens zijn leven was hij veel beroemder dan zijn collega J.S. Bach, van wie maar liefst 14 van de 22 muziekstukken zijn opgenomen in de compilatie. De andere composities zijn voornamelijk in Duitssprekende landen en in dezelfde tijd gecomponeerd. De Italiaan Arcangelo Corelli is een uitzondering. Er wordt een deel uit een trio sonate van hem gespeeld en de Pastorale uit zijn heden ten dage meest gespeelde werk voor de kersttijd: Concerto Grosso opus 6 nr. 8 fatto per la Notte Notte di Natale.

Suus Blanke

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER KERSTMUZIEK