Marjan Slob, de nieuwe denker des vaderlands: de mens is meer dan een hersenbeest

Marjan Slob (1964) is vanaf 7 april 2023 denker des vaderlands. Zij werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Slob ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Die mentaliteit spreekt uit haar columns en essays voor de Volkskrant, Filosofie Magazine, en tal van andere media, en voedt het werk dat ze al jaren achter de schermen doet.

Marjan Slob heeft organisaties als de staf Delta­commissaris, de Onderzoeks­raad voor Veilig­heid, het Rathenau Instituut, het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, de Raad voor Dieren­aangelegen­heden en het Planbureau voor de Leef­­omgeving geholpen om wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden met de maatschappij.

De bovenstaande video toont een lezing met nagesprek over ‘De mens, meer dan een hersenbeest’ dat zij verzorgde voor de Radboud Universiteit. Hersen- en geesteswetenschap zijn een welkome aanvulling op elkaar. Je kunt je geen onbevooroordeelde visie op de menselijke geest voorstellen die een van beide disciplines buiten beschouwing laat. Dat is de centrale stelling die Marjan Slob onderbouwt. Zij laat zien wat er mooi en opwindend is aan hersenwetenschap en belicht ook waar die wetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen – soms zonder dat zelf in de gaten te hebben.

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN MARJAN SLOB