Verhalen over mineralen – voordracht van Willem Beekman over zijn boek ‘Gestold licht’ op vrijdagmiddag 13 oktober

AANMELDEN VOOR DE VOORDRACHT VAN WILLEM BEEKMAN OP 13 OKTOBER 2023

BESTEL GESTOLD LICHT

Op vrijdagmiddag 13 oktober 2023 komt Willem Beekman in Pentagram boekwinkel in Haarlem een voordracht verzorgen over zijn nieuwste boek: Gestold licht, verhalen over mineralen. Hieronder volgen het begin van de inleiding en de inhoudsopgave van het boek en praktische gegevens over de lezing. 

HET BEGIN VAN DE INLEIDING

Mijn interesse in mineralen was er niet van jongs af aan. Ik had wel eens fossielen gezocht en was dus enigszins vertrouwd met leisteen waarin afdrukken van varens te zien waren, maar verder ging het niet. Ik keek vooral naar boven, naar de sterrenhemel en die vond ik veel boeiender. De steen die ik me goed herinner, was een kunstmatig kristal van aluin dat mijn vader gebruikte na het scheren om wondjes te deppen. Het was een wat lompe brok dat vies zout smaakte en je mond deed samentrekken. Ook had hij een stuk puimsteen dat eveneens met scheren te maken had, al begreep ik niet hoe. Het was iets van een vulkaan, vertelde hij. Beide stenen zaten in een kleverig doosje dat sterk naar scheerzeep rook.

Ik had zelf kristallen gemaakt in mijn primitieve scheikundelaboratorium thuis. De vormen en kleuren van stoffen als kopersulfaat, chroomaluin en rood bloedloogzout hadden grote indruk op me gemaakt, maar de stap naar de natuurlijke mineralen maakte ik toen niet. Zelfs niet toen we met de scheikundedocent van de middelbare school op excursie gingen naar het Teylers Museum in Haarlem. Daar bevond zich een zeer uitgebreide en mooie (vind ik nu) collectie mineralen met enkele kolossale exemplaren. In een ovale zaal stond een langwerpige tafel, waarop mineralen in groepen waren geordend en we liepen er met de leraar langs. Saai vond ik het, niks aan, al die dode stenen die je niet eens mocht aanraken.

Tot die ene dag, jaren later, waarop ik in een wat stoffig souterrain in Amsterdam binnenkwam. Het was een winkeltje met esoterische boeken, beheerd door een oude dame die kennelijk ook iets met mineralen had, want ze had een tafel speciaal ingericht als mini-tentoonstelling. Wat de grote expositie in Haarlem niet was gelukt, kreeg dit simpele tafeltje wel voor elkaar: ik was direct gefascineerd en dat ging nooit meer over…

BESTEL GESTOLD LICHT

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

1 Beweging
Turkoois
De keverstenen
Diamant

2 Licht
Fosfor
De zonnesteen
Stenen uit de hemel

3 Glas
Kwarts
De godenwedstrijd
Kiezel en kalk

4 Vorm
Pyriet
Het koboldenfeest
Kristalvormen

5 Groen
Dioptaas
Het malachiethuis
Toermalijn

6 Warm
Crocoiet
De stenenjongen
Barnsteen

7 Leven
Opaal
De transvonker
Parel

De chemische samenstelling van kristallen
De kosmische natuur van kristallen

Nawoord
Dankwoord
Literatuur

Bijlage 1 De hardheidsschaal van Mohs
Bijlage 2 Meteorenregens
Bijlage 3 De zeven kristalstelsels
Bijlage 4 De chemische samenstelling van mineralen

PRAKTISCHE GEGEVENS OVER DE LEZING

  • Datum: vrijdag 13 oktober 2023
  • Tijd: 16.00 – 17.30 uur (inloop vanaf 15.30 uur)
  • Zaal: Pentagram boekwinkel
  • Adres: Bakenessergracht 1, Haarlem
  • Toegang: gratis / vrijwillige bijdrage

AANMELDEN VOOR DE VOORDRACHT VAN WILLEM BEEKMAN OP 13 OKTOBER 2023

BESTEL GESTOLD LICHT

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN WILLEM BEEKMAN