Je kunt niet niet-reageren – korte video van Stiftung Rosenkreuz

Hallo en goedendag bij de weekimpuls van Stiftung Rosenkreuz. Mijn naam is Axel Janßen. We bevinden ons nog steeds in de tijd van de conrona pandemie, terwijl de maatregelen steeds minder stringent worden. De aantallen besmettingen en zieken gaan onmiskenbaar steeds verder naar beneden. Tegelijkertijd is er een nieuwe brand gaan woeden in de wereld. Een vuur van emoties heeft ons bereikt. De discriminatie tussen wit en zwart is uitgebroken en hebben ons in het hart getroffen in onze waarneming. Wat doe jij daarmee?

Je moet reageren.

Onlangs heb ik een kleine, maar fijne tekst van Teal Swan gelezen. Teal Swan is een spirituele lerares uit Amerika:

‘Je kunt niet bepalen of je een reactie op iets hebt of niet.
Je kunt nu eenmaal niet kiezen welke reactie je hebben wilt.
Wel kun je kiezen wat je met de reactie die je hebt doen wilt.’

Bestaat er een formule die ons vrij maakt?

Naast deze gedachte van Teal Swan wil ik een gedachte leggen die geïnspireerd uit vanuit een rozenkruisersrituaal:

‘Sla acht op uw emoties.
Sla acht op uw denken.
Sla acht op uw wilswerkingen.’

Neem slechts objectief waar, alsof je naast jezelf staat en jezelf objectief waarneemt. Probeer jezelf niet te oordelen. Zie jezelf als op een weegschaal. Zie hoe deze zich heen en weer beweegt en leg er ook geen gewicht in. Probeer eenvoudig, voor zover dat mogelijk is, geconcentreerd waar te nemen, aandachtig te zijn. Wanneer je dat doet, dan wend je jezelf naar je diepste innerlijk, naar je hart. Wanneer je je daarop concentreert, je daarop verlaat, dan kun je een veel diepere impuls ontvangen die verbonden is met de uitspraak: 

Wat wilt Gij dat ik doen zal?

Dit is echter een vraag aan het diepste innerlijk. En dan, als je niet reageert, komt een op een bepaald moment, iets geheel anders, een totaal andere uitdrukking die het gehele leven en zijn op dit moment veranderen kan.

Dat diepe aspect dat in ons verstopt ligt, dat in ons als een geheim verborgen ligt, kan ons iets vaststaands, iets fijns schenken. Een uitdrukking, een vorm die we in alle uiterlijke aspecten misschien niet kunnen waarnemen, terwijl er een grote brand woedt en de wond groot is. Maar laten wij, jij en ik, zich door die aspecten werkelijk vangen? Laten we in onszelf schouwen!

Eén gedachte op “Je kunt niet niet-reageren – korte video van Stiftung Rosenkreuz

Reacties zijn gesloten.