Deepak Chopra over gewaarzijn, verwondering, dankbaarheid en heelwording

65 Procent van je genen zijn hetzelfde als die van een banaan. Ongeveer 70 procent van he genen zijn hetzelfde als die van een fruitvlieg. 80 Procent van je genen zijn hetzelfde als een muis. En maar liefst 99 procent van de genen die je hebt zijn hetzelfde als die van een aap.

Als je de reis onderneemt naar jezelf gewaar zijn, als je het pad kiest van bewust gewaar zijn van elke ervaring, zintuiglijke gewaarwording, het ervaren van je lichaam, het ervaren van wat er in je lichaam plaatsvindt, ervaring van relatie, ervaring van het ecosysteem en in verbinding zijn met jezelf, dan zul je waarheid ontdekken.

Je bent het universum dat naar zichzelf kijkt. En waar zijn deze elementen vandaan gekomen? Deze elementen zijn gemaakt in de smeltkroes van brandende sterren toen supernova’s hun thermonucleaire energie uitstootten terwijl zij zichzelf verbrandden in de hittedood van het absolute nulpunt. 

Wie ben je dus? Je bent een sterrenwezen dat zich op dit moment afvraagt hoe je geworden bent. Dan begint het leven, hopelijk met liefde, vreugde, aandacht, affectie en waardering. Met dit alles wil ik je duidelijk maken dat je een wonder bent. En dat je inziet dat schoonheid ons letterlijk dwingt en verplicht te leven voor een doel dat groter is dan wijzelf. 

Vandaag de dag weten we zeker dat je niet alleen jezelf heelt als je liefde, compassie, empathie, en gelijkmoedigheid ervaart, maar ook anderen. Niet door wat je zegt, of door wat je doet, maar door je aandachtige aanwezigheid, want aanwezigheid is wat we zijn. 

Mensen vragen mij wat het betekent om spiritueel te zijn. Het antwoord is: verwonderd zijn. Als je niet verbijsterd of verbaasd bent over je bestaan, dan beschouw je alles als vanzelfsprekend. 

Maar als je verwonderd bent, en verbijsterd; als je volkomen verbijsterd bent, dan ben je ook dankbaar. En als je dankbaar bent, dan ben je in staat om grote en wonderbaarlijke dingen te doen. Niet alleen voor jezelf, maar voor alle leven. Wees verbijsterd!

LEES VOOR VERDERE VERDIEPING HET GLOEDNIEUWE BOEK:

MYSTERIEN EN LOFZANGEN VAN GOD, KOSMOS, MENS