Steeds leuker van Jelle Hermus gekozen tot het beste spirituele boek van 2018

Jelle Hermus ontving in het programma Jacobine op zondag op 11 februari 2018 de prijs ‘het beste spirituele boek 2018’ voor zijn boek Steeds leuker – schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven. Verrassend? Nee helemaal niet. Wie deze verkiezing in de jaarlijks terugkerende maand van de spiritualiteit enkele jaren volgt, doorziet gemakkelijk alle manipulatietechnieken die het CPNB uit de kast trekt om zoveel mogelijk ‘spirituele boeken’ te verkopen.

Wie wil er eigenlijk niet dat zijn of haar leven steeds leuker wordt? Zou het niet heerlijk zijn als je alle ellende in je leven kunt schrappen? Is een leuker leven je niet een investering van 20 euro waard? Het vraagt even wat tijd en aandacht, maar dan heb je al heel snel een leuker leven. En dat niet alleen, het wordt steeds leuker en leuker …

Heeft dat nog wel met spiritualiteit te maken? Een beetje mindfullness, gezond eten, lief zijn voor jezelf en voor anderen, beetje meditatie. Dat is toch spiritueel? Het comité van vier dames dat in opdracht van de CPNB een shortlist heeft samengesteld waaruit het beste spirituele boek 2018 moest worden gekozen vond blijkbaar van wel. Of was dat misschien een uitdrukkelijke wens van de CPNB? Het is opvallend dat de beste spirituele boeken in de afgelopen jaren steeds al goed verkocht werden voordat ze in de shortlist werden opgenomen.

Een sympathieke en blije jongeman die inhoudelijk waardevolle informatie aanbiedt, zijn internet-marketing perfect geregeld heeft en een fantastisch aantal volgers heeft, biedt een melkkoetje aan aan boekwinkels, webshops en VBK-media, het uitgeefconcern waar met uitzondering van 2017 steeds het beste spirituele boek van het jaar werd uitgegeven.

Waarom koos een vakjury in de afgelopen jaren het beste spirituele boek uit een door de CPNB vastgestelde shortlist en is er dit jaar ineens overgestapt op een verkiezing via internet, waarbij het publiek bepaalt? Omdat je zo een boek dat al goed verkoopt extra kunt promoten zonder  dat de leden van een vakjury hun vingers daar aan hoeven te branden. Want hoe geloofwaardig ben je als je als vakjury een boek kiest met de titel ‘Steeds leuker’? Het kan natuurlijk een bijzonder waardevol boek zijn, maar heb je dan wel begrepen wat spiritualiteit inhoudt? Nu heeft de jury het niet gedaan, want het is een publieksprijs, waarbij het publiek bepaalt!

Inez van Oord, oprichtster van het tijdschrift Happinez, moest via reguliere media aandacht vragen voor haar genomineerde boek Rebible – ontdekking van vergeten verhalen en flink adverteren op Facebook om stemmen te verwerven. Jelle Hermus hoefde alleen zijn meer dan 140.000 lezers van zijn nieuwsbrief even te vragen om op zijn boek te stemmen en wat tam-tam te maken op zijn website en social media accounts. Zou de CPNB dat zelf ook al hebben bedacht?

Spiritueel of niet. Voor de CPNB is dat natuurlijk niet relevant! Als het maar flink bijdraagt aan de omzet van de achterban. Het doel heiligt toch de middelen?

In het programma ‘Jacobine op zondag’ maakte schrijfster Daphne Deckers, auteur van onder andere Sterrenstof, het essay voor de maand van de spiritualiteit 2018, bekend dat van de meer dan 15.000 uitgebrachte stemmen verreweg de meeste gegaan zijn naar het boek van Jelle Hermus. Zij overhandigde hem ook de prijs.

BESTEL STEEDS LEUKER