De geneeskracht van waterkers – boek van Thomas Dijkman

BESTEL DE GENEESKRACHT VAN WATERKERS

INLEIDING

Waterkers is een groente die van oudsher wordt gebruikt voor genezingsdoeleinden. Sommige historici zeggen dat het de oudste geneesplant van de mensheid is. Waterkers wordt door wetenschappers gezien als de meest gezonde groente ter wereld. Het is zo gezond dat het je merkbaar sterker maakt, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is een ideaal supplement voor topsporters. Ook voor dieren is het een veel ingezet middel.

WIST JE DAT WATERKERS

 • de meest gezonde groente ter wereld is?
 • veel omega 3 bevat?
 • paarden sneller doet lopen?
 • een huidtransplantatie kan voorkomen?
 • blaasontstekingen kan genezen?
 • een potentieel antidepressiemiddel is?
 • je meer energie geeft dan frisdrank?
 • nog honderden andere gezondheidsvoordelen heeft?

HOOFDSTUK 1: WAT IS DE MEEST GEZONDE GROENTE?

Mensen stelden mij na het schrijven van het boek De 45 meest geneeskrachtige groenten, voortdurend de vraag wat nu de meest gezonde groente ter wereld is. Mijn antwoord was dan dat iedere groente specifieke medicinale eigenschappen heeft. Elke groente is goed voor een ander deel van het lichaam. Daarom is de meest gezonde groente voor ieder mens verschillend.

Natuurlijk zijn er criteria waarmee je kunt bepalen of een groente gezonder is dan andere. Het meest gehanteerde criterium is voedingswaarde. Boerenkool wordt vaak gerekend tot de meest gezonde groente. De reden daarvan is dat er bijzonder veel vitamine K in zit. Van alle andere vitaminen en mineralen zitten er in boerenkool ongeveer dezelfde waarden als vergelijkbare andere groenten.

Er wordt ook gedacht dat broccoli een van de meest gezonde groenten is als het gaat om bestrijding of preventie van allerlei ziekten. Tekenend hierbij is dat broccoli een medicijn is in de fytotherapie, de door wetenschap ondersteunde vorm van kruidengeneeskunde. Broccoli biedt ruimschoots geneeskracht. Minder bekend is dat broccoli ook bijwerkingen heeft als je het te veel eet. Overconsumptie kan een nadelig effect op de schildklier hebben. Maar, maak je geen zorgen, tenzij je dagelijks meer dan 400 gram eet. Deze twee groenten zijn in principe zo gezond dat ze ziekten kunnen voorkomen en genezen. Maar ze staan niet alleen aan de top van meest gezonde groenten. Wat voedingsstoffen en medicinale werking betreft, troeft waterkers zowel broccoli als boerenkool af.

Volgens een Amerikaans universitair onderzoek is waterkers nummer 1 op het gebied van groenten die geassocieerd worden met het verkleinen van het risico van ziekten. Boerenkool staat op de 15e en broccoli op de 19e plaats. In deze studie nemen de onderzoekers als criterium ‘de rijke ver- scheidenheid aan voedingsstoffen’. En dan is er maar één winnaar! witte waterkers, hoe klein, teer en nietig het moge lijken als het in een Limburgs beekje staat, overtreft alle andere groente- en fruitsoorten als het gaat om voedingswaarde en geneeskracht.

Waterkers is in het wild te plukken, maar uitsluitend nog in de schone beekjes. De officiële Nederlandse naam van waterkers is ‘witte waterkers’ vanwege de stralend witte bloemetjes.

Waterkers is lid van dezelfde familie als broccoli en boerenkool; de kruisbloemigen waartoe alle koolsoorten, maar ook rucola, mosterd en raapstelen behoren. Alle koolsoorten tellen min of meer dezelfde geneeskrachtige eigenschappen als broccoli, zij het in andere, lagere doses. Van waterkers is het bekend dat het meer voedingswaarde heeft dan broccoli. Het ligt in de lijn der verwachting dat waterkers eveneens meer medicinale werkingen kent. Dat blijkt bij nadere bestudering inderdaad zo te zijn.

Een groot voordeel van het eten van waterkers is dat je het met de wortels eraan koopt. Wanneer de wortels nog aan een groente zitten, gaat de groente niet gelijk dood of droogt niet uit; in feite groeit deze groente nog even door. Als je dit plantje opeet, eet je een zeer verse plant, net zo vers als plukken uit je eigen moestuin. Dat heeft waterkers als voordeel tegenover broccoli. De medicinale werking van broccoli neemt af als hij wordt afgesneden en vervoerd naar een winkel. De kracht neemt verder af als je de De medicinale werking van broccoli neemt af als hij wordt afgesneden en vervoerd naar een winkel. De kracht neemt verder af als je de broccoli dagenlang in je koelkast bewaart. Dat kun je zien doordat de uiteinden van broccoli geel beginnen te worden. Dit kun je in principe nog eten, maar het biedt veel minder voedingswaarde en daarmee minder geneeskracht.

De geneeskracht is immers gebaseerd op de nutriëntwaarde van de groente. Het zijn de voedingsstoffen, de vitaminen, mineralen, fytonutriënten en de enzymactiviteit die voor sterke geneeskracht zorgen. Het voordeel van waterkers is dat het de aanmaak van lichaamseigen antioxidant-enzymen verstevigt, waardoor de geneeskracht superieur is boven die van broccoli.

Er zijn meer redenen waarom waterkers medicinale werkingen heeft. Er zit ook salicylzuur in. Sommige wetenschappers wijzen erop dat salicylzuur in combinatie met vitamine C erop duidt dat het plantje van medicinale aard is. Alle wetenschappers zijn het erover eens dat waterkers kankerbestrijdende stoffen bevat in de vorm van glucosinolaten.

INHOUD

Inleiding 

 1. Wat is de meest gezonde groente?
 2. Medicijnen 2.0
 3. Het wetenschappelijke vooruitgangsproces
 4. De filosofie van Hippocrates
 5. Hoe wetenschap traditionele volksgeneeskunde bevestigt
 6. Huidige stand van wetenschap over het medicijn waterkers
 7. De toekomst van waterkers als kankermedicijn
 8. Ziekten waarbij waterkers een medicijn is
 9. Waterkers verslaat de psychiatrische praktijk
 10. De melodie van waterkers 
 11. Geneeskrachtige recepten met waterkers
 12. Conclusie: Waterkers als symbool voor terugschakeling naar duurzame landbouw 

Bronnen

Bijsluiter ‘cytostatisch geneesmiddel’

Index

Adressen

BESTEL DE GENEESKRACHT VAN WATERKERS

2 gedachten over “De geneeskracht van waterkers – boek van Thomas Dijkman

 1. Theo van Rooij

  Waterkers met vooral turbotaal: s’werelds meeste gezonde groent???, cytostatisch ??? ( ik hoop het niet, want dan wil ik niet het elke dag eten, zonder celdeling en -vernieuwing sterft ons lichaam heel snel), kankermedicijn???, geen huidtransplantatie???? veel Omega3’s ??? etc.. Als voedingskundige en kruidenkenner betwijfel ik dat allemaal ten zeerste. Voeg wat waterkers toe aan je dagelijkse salade prima, maar overdrijf toch niet zo, het is echt geen medicijn. Het doel van het leven is echt niet dat we allemaal honderd of duizend jaar worden, maar zielbewust in een zo gezond mogelijk lichaam, en wellicht helpt waterkers daarbij!
  Wat is er spiritueel aan waterkers?

 2. Maria Mesman

  zoals de ene groente de andere niet is,zo is de ene kruidenkenner de andere niet en blijft je gezonde kritische verstand gebruiken de veiligste weg naar genezing

Reacties zijn gesloten.