Recensie Spirituele Kerst in Koorddanser door Niels Brummelman

Hieronder volgt de tekst van een recensie over het boek Spirituele Kerst van Niels Brummelman in Koorddanser, maandelijks magazine voor bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit.

Dat Rozenkruisers een speciale kijk op het kerstverhaal en Kerstmis hebben, wist ik al Maar dat Oud en nieuw ook in hun gnostische beschouwingen betrokken wordt, is nieuw voor me.

Het gebeurt in Spirituele Kerst, een bundel waarin teksten uit het zogenaamde Aquarius Evangelie zijn opgenomen en worden beschouwd. Ergens jammer misschien, want uit de bijbel zelf kan de diepere achtergrond van met name het kerstverhaal ook prima worden gedestilleerd. Waarom dan toch grijpen naar een boek dat voor menigeen van twijfelachtige (want gechanneld) origine is?

Enfin, stappen we over deze kwestie heen, dan blijkt er genoeg te genieten en te leren. Kern van het verhaal: met Kerst gaat het niet zozeer om het herdenken van een historische gebeurtenis, als om een wonder dat zich aan ieder van ons kan voltrekken: de geboorte van het licht of de zoon in ons.

Een spirituele jaarwisseling is het wanneer we op een bepaald moment in ons leven besluiten werkelijk leerling van de ziel te zijn. Of: om het woord uit het Aquarius Evangelie te gebruiken: ‘Het gewone volk luisterde graag naar zijn woorden en menigeen liet zijn gewone stoffelijke leven varen en volgde hem.’

Bron: Koorddanser, december 2015