De gans met de gouden eieren – fabel van Aesopus (of Esopus) herverteld voor kinderen – duiding van symboliek

BESTEL MYSTERIËN EN UITDAGINGEN VAN GEBOORTE LEVEN EN DOOD

LEES OVER SYMBOLIEK VAN GANZEN EN HET GANZENBORD

De fabel (transcriptie van de bovenstaande video)

Er was eens een arme boer ontzettend graag rijk wilde zijn. Op een morgen was hij in de stal zijn enige koe aan het melken. Hij fantaseerde dat hij een heleboel koeien had. Opeens hoorde hij zijn vrouw roepen: ‘Man, kom eens kijken wat ik gevonden heb!’

De boer stak zijn hoofd buiten de staldeur en wreef zijn ogen uit van verbazing. Daar stond zijn vrouw met een gans onder haar arm en in haar linkerhand had ze een prachtig gouden ei. ‘Dit is de gelukkigste dag van ons leven,’ zei de boerin, ‘we zijn rijk. We hebben een gans die gouden eieren legt. En bedenk eens hoe rijk we zullen worden als de gans elke dag een gouden ei legt. We moeten goed voor de gans zorgen.’

De gans kreeg een heerlijk leven. De boer en de boerin brachten haar elke dag naar het malse gras bij de dorpsvijver. En elke avond maakte ze voor de gans een bed van stro op het warmste plekje in de keuken. De gans was tevreden en legde elke morgen een gouden ei. De boer kocht van het geld dat hij voor de eieren kreeg steeds meer land en meer koeien. Maar eigenlijk, was de boer nog niet tevreden. Met één gouden ei per dag zou het heel lang duren voordat hij echt schatrijk was.

‘Het gaat me te langzaam, zei de boer op een morgen. Onze gans moet nog een heleboel gouden eieren in haar buik hebben. En ik wil ze graag allemaal hebben.’ De boerin was het eens met haar man. Ze gaf de boer een mes en hij sneed de buik van de gans open. De boer kon zijn ogen niet geloven, want er zat niet één ei in de buik van de gans.

‘Oh, man,’ zei de boerin, ‘Waarom zijn we ook zo hebberig geweest? Nu hebben we helemaal niets meer.’

En sinds die dag, droomde de boer nooit meer dat hij rijk wilde zijn.

Een duiding van ‘ de gans met de gouden eieren’ ten aanzien van werk

Het is het beste als werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit een intrinsieke motivatie, als ze worden gedaan door iemand die dat van binnenuit graag doet. Werk wordt dan zichtbaar gemaakte liefde. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Sommige werkgevers en leidinggevenden lijken de moraal van het verhaal over de gans met de gouden eieren niet te hebben begrepen.

In die fabel (van Aesopus of Esopus) heeft een arme boer een gans die volkomen onverwacht een gouden ei legt. De boer is daar dolblij mee omdat hij ineens rijk is. En na die verheugende gebeurtenis legt de gans daarna elke dag een gouden ei! De boer begint het gewoon te vinden en geleidelijk worden zijn ongeduld en de hebzucht steeds sterker. Op een bepaald moment kan hij zich niet inhouden en slacht de gans om de gouden eieren er allemaal tegelijk uit te kunnen halen. Hij vindt echter niets en heeft zijn meest waardevolle productiefactor om zeep geholpen.

In sommige organisaties zijn de targets en de werkdruk (of verwachjtingen ) dusdanig hoog dat werknemers, gesymboliseerd door de gans, lichamelijke en/of psychische werkgerelateerde aandoeningen krijgen waardoor ze minder (of geen) waarde (meer) kunnen leveren, gesymboliseerd door de gouden eieren.

Bron: Mysteriën en uitdagingen van geboorte, leven en dood, hoofdstuk 15, geluk bevorderen

BESTEL MYSTERIËN EN UITDAGINGEN VAN GEBOORTE LEVEN EN DOOD