Organetto, instrument ontworpen door Leonardo da Vinci, wordt getoond en bespeeld op het Leonardo-symposion in Haarlem op 24 maart

 

Muziekinstrumentenbouwer Reijnier Kloeg uit Den Haag komt op zondag 24 maart naar het symposion Reiken naar de eeuwigheid met Leonardo da Vinci in Haarlem om een bijzonder muziekinstrument dat ontworpen is door Leonardo da Vinci te tonen en te (laten) bespelen: een organetto.

Leonardo da Vinci was in zijn tijd ook een vermaard musicus! Uitvinder zelfs van instrumenten en een voortreffelijk zanger en bespeler van zijn zelfgemaakte Lira, een voorloper van een viool. Leonardo maakte zelfs ontwerptekening van een organetto, een draagbaar orgeltje dat veel gelijkenis vertoont met een accordeon. 

Reijnier Kloeg was gefascineerd door dat ontwerp, en 525 jaar na de eerste schets van Leonardo is het hem gelukt de organetto – de accordeon met orgelpijpen – na te bouwen. Daarbij heeft hij hulp ontvangen van enthousiaste vrienden en de orgelgroep van de vereniging Bouwerskontakt. 

 

Over dit project heeft hij een boekje geschreven: Leonardo’s accordion – How I made my own Da Vinci Organetto. Daarmee wil hij een grotere bekendheid te geven aan Leonardo da Vinci als virtuoos muzikant, maar vooral ook als ontwerper en bouwer van muziekinstrumenten.

Eén gedachte op “Organetto, instrument ontworpen door Leonardo da Vinci, wordt getoond en bespeeld op het Leonardo-symposion in Haarlem op 24 maart

Reacties zijn gesloten.