De brief voor de koning, een briljante klassieker van Tonke Dragt met een levensecht en betoverend avontuur

BESTEL DE BRIEF VOOR DE KONING

De brief voor de koning is een schitterende klassieker over een ridder met een geheime opdracht, voor lezers vanaf negen jaar. Een jonge held ontvangt een geheime opdracht en beleeft een ongelooflijk avontuur. Dit boek van Tonke Dragt werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963, en met de Griffel der Griffels 1955-2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend. De brief voor de koning is verschenen in 30 talen. Het is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. Van deze internationale bestseller zijn meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. 

Het boek gaat over Tiuri, een schildknaap van zestien jaar, die de nacht voor zijn ridderslag wakend in een kapel moet doorbrengen met vier andere schildknapen. Hij moet op zijn knieën biddend voor een altaar zitten en mag niet praten, eten of drinken. Plotseling wordt er op de deur van de kapel gebonkt . Tiuri denkt ‘niet open doen’, maar een geheimzinnige stem zegt: “Doe open in Godsnaam”. 

Na lang aarzelen opent Tiuri de deur. Er staat een man met een kap over z’n hoofd en hij zegt dat hij mee moet komen. Tiuri denkt: ‘’Ik heb nu toch al de regels overtreden, dus het maakt toch niet meer uit”. De man met een kap over zijn hoofd wijst Tiuri de weg naar een stervende ridder. Deze zegt tegen hem dat hij een brief moet bezorgen aan de Koning van Unauwen (zou die naam verwijzen naar you know of gnosis?), die zeer belangrijk is, en dat hij een ring die hij hem geeft moet laten zien als bewijs. 

Dat is het begin van zijn avonturen. Koning Unauwen is de koning van het land ten westen van zijn land, het Land van Dagonaut. Op zijn weg komt hij vele gevaren tegen en leert hij ook vrienden kennen zoals de Grauwe Ridders. Eerst zijn dit zijn vijanden maar later worden het zijn vrienden. Zij hebben hun witte schild geruild voor een grauw schild, om de dood van de stervende ridder te wreken. Ze vertellen Tiuri dat die dode ridder de Ridder met het Witte Schild, Edwinem van Fosterra, was. Hij was een van de trouwste ridders van Koning Unauwen, die is gestorven door een val van de Rode Ridders. Dit zijn de ridders uit het naburige land Eviellan, dat in oorlog is met koning Unauwen en zij willen de brief vernietigen omdat deze zeer geheime informatie bevat. 

In de bergen leert hij een jongen kennen, Piak, die bij een oude, maar wijze kluizenaar in de bergen leeft. Deze besluit met hem mee te gaan om hem over de bergen de weg te wijzen en als vriend. Ze worden goede vrienden en zo komen ze in het Land van Unauwen, waar hen nog veel te wachten staat. Nadat ze de meest gevaarlijke spion van Eviellan hebben uitgeschakeld, Slupor, en nog veel meer beleven, kunnen ze de brief overbrengen aan Koning Unauwen. 

Daarna gaan zij naar huis. Piak blijft na lang twijfelen bij Menaurus en Tiuri gaat alleen terug naar de stad. Daar ontmoet hij zijn vader en moeder weer en wordt hij tot ridder geslagen. Als hij later een ommetje gaat maken naar de kapel waar het allemaal begon, ziet hij zijn vriend Piak weer terug, die toch heeft besloten om zijn schildknaap te worden. 

Zo eindigt ‘De brief voor de koning’, dat een vervolg heeft gekregen in De geheimen van het wilde woud.

BESTEL DE BRIEF VOOR DE KONING