Matt Haig: Middernachtbibliotheek, De wezens, Redenen om te blijven leven, Het eeuwige leven en Het troostboek

Van de Britse veelzijdige schrijver Matt Haig (1975) zijn meerdere boeken vertaald in het Nederlands. Hij schrijft lichtvoetig en diepgaand over belangrijke levensthema’s. Haig schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario’s. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen. In 2015 verscheen bij Lebowski het autobiografische Redenen om te blijven leven, waarin Haig openhartig spreekt over zijn depressie. Hij woont samen met zijn vrouw en kinderen in York, Engeland. Hieronder volgen korte beschrijvingen van vijf boeken van hem die in het Nederlands zijn vertaald.

1 Middernachtbibliotheek

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, leest ze haar boek van spijt, en krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Zijn het eigenlijk welk verkeerde keuzes geweest? Ze komt de ultieme vraag onder ogen: wat maakt het leven de moeite waard?

‘De levens waarvan je spijt hebt dat je ze niet hebt geleefd, zijn niet het echte probleem. De spijt zelf is het probleem. Van spijt hebben raak je je levenslust kwijt, kwijn je weg en word je je eigen en andermans ergste vijand. Je weet niet of een van die andere versies beter of slechter zou hebben uitgepakt. Die levens bestaan, dat is waar, maar jij bestaat ook en dat is het bestaan waar je je aandacht op moet richten.’ 

LEES MEER OVER MIDDERNACHTBIBLIOTHEEK EN BEKIJK NEDERLANDSTALIG REVIEW

BESTEL MIDDERNACHTBIBLIOTHEEK

2 De wezens

Een alien komt naar de aarde om mensen met volgens hen gevaarlijke kennis, te vernietigen. De alien is geïnstrueerd vanuit een ver gelegen kosmos waar een laag mensbeeld heerst. Negatieve beelden worden benoemd maar langzamerhand ontdekt de alien zoveel moois, teders en liefdevols in het samenzijn van mensen. Hij leert de wisselingen en de schoonheid van leven waarderen!

‘Nieuwe technologie op Aarde is iets waar je over vijf jaar om zult lachen. Waardeer de dingen waar je over vijf jaar niet om hoeft te lachten. Zoals liefde. Of een goed gedicht. Of een liedje. Of de ruimte. Technologie gaat de mensheid niet redden. Mensen wel.’ 

‘Kortom: maak geen eind aan je leven. Zelfs als het pikdonker is. Besef dat het leven niet stilstaat. Tijd is ruimte. Je beweegt je door dit sterrenstelsel. Wacht op de sterren.’

LEES MEER OVER DE WEZENS EN BEKIJK ENGELSTALIG REVIEW

BESTEL DE WEZENS

3 Redenen om te blijven leven

Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.

BESTEL REDENEN OM TE BLIJVEN LEVEN

4 Het eeuwige leven

Tom Hazard ziet eruit als een normale man maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft van alles al meegemaakt. Wat maakt het leven de moeite waard? Kun je nog liefhebben in het besef de ander ook weer te moeten verliezen? 

‘Elk ogenblik duurt eeuwig, leeft voort, ergens. Op de een of andere manier. Alleen het heden bestaat. Net als elk ding op aarde vergelijkbare en inwisselbare atomen bevat, zo bevat een tijdsfragment aspecten van elk ander fragment.’

LEES MEER OVER HET EEUWIGE LEVEN EN BEKIJK INTERVIEW MET DE AUTEUR

BESTEL HET EEUWIGE LEVEN

5 Het troostboek

Het troostboek is een verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes, die Matt Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden, en nu deelt met de wereld. Samen met betekenisvolle verhalen van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis, vieren de bespiegelingen het rommelige wonder dat het leven heet. Matt Haig herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt, en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt. Het troostboek: comfortfood in boekvorm.

LEES MEER OVER HET TROOSTBOEK

BESTEL HET TROOSTBOEK