Lezing in Utrecht op vrijdagavond 16 september: Het mysterie van geest, ziel en lichaam

mens-als-microkosmos-symbolisch-weergegevenWat is het dat mij door het leven draagt? Wat geeft mijn leven sturing? Doe ik het zelf of is er iets in mij dat mij drijft? Waarom loop ik warm voor het één terwijl het andere me koud laat? Iets in mij veroorzaakt dat ik leef. Leven is een mysterie. Herken ik dit mysterie nog in mijn leven? Waar vind ik de dynamische bron van mijn leven? Leef ik werkelijk vanuit mijn diepste verlangen, vanuit mijn hoogste rede? En niet vanuit iets dat van buitenaf is opgelegd, door onze omgeving of de maatschappij? Wat leeft er in mij?

Al eeuwenlang stellen mensen zichzelf dergelijke levensvragen. Niet alleen vanuit nieuwsgierigheid, maar vooral ook om het leven op aarde betekenis en richting te kunnen geven. Vele spirituele tradities gebruiken de begrippen lichaam, ziel en geest om te kunnen doordringen tot een dieper begrip en geestelijk te kunnen vernieuwen.

Over het lichaam hebben we over het algemeen wel een nauwkeurig beeld. Maar wat is nu de ziel? En wat is de geest? Iedere spreker of auteur heeft daar zo zijn of haar eigen opvattingen over.

Die ziel en de geest zijn een mysterie voor ons gewone verstand. Zij zijn geen object en geen subject, maar kunnen wel worden ervaren. Zij heeft geen vorm en stijgt ver uit buiten ruimte en tijd, maar kunnen wel in ons tot ontwikkeling komen. De lezing biedt fundament voor de verdiepingskringen ‘Het ontwaken van de ziel’ die eind september 2016 in 15 plaatsen van start gaan.

Datum: vrijdag 16 september
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Adres: Frederik van Eedenstraat 1, Utrecht
Toegang: gratis
Aanmelden: niet nodig