Judith van Gent over eigenwaardig opvoeden: de boom als symbool voor de totale groei en ontwikkeling van een kind

BESTEL EIGENWAARDFIG OPVOEDEN MET HET B-TREE MODEL

Judith van Gent hield op zaterdag 9 september 2017 van 14.00 tot 15.00 uur een lezing over haar boek ‘Eigenwaardig opvoeden met het B-tree model – Vol vertrouwen & op eigen wijze’ op Spirituele boekendag 2017 van Pentagram boekwinkel in Haarlem. 

Wat is de basis van opvoeden? Waar moet een ‘goede opvoeding uit bestaan? De meeste opvoeders zien door de bomen het bos niet meer. Veel boeken staan vol (vage) vaktermen of gaan over ingewikkelde wetenschappelijke onderzoeken. Maar als opvoeder wil je duidelijke, bruikbare handvatten hebben.

Veel opvoeders willen eigenlijk maar twee dingen weten. WAT ik moet doen en HOE ik het moet doen. Het B-tree model heeft hier antwoord op! Het B-tree model gaat uit van drie onderdelen. Drie belangrijke basisonderdelen zou je kunnen zeggen. In de ontwikkeling van een kind onderscheiden we ook drie delen. Het hechten (verbinden), het groeien en het volledige ‘zijn’.

(…)
Het beeld van de boom is niet nieuw. De boom wordt wel vaker als symbool gebruikt. Denk maar aan het mooie beeld van de ‘levensboom’. Of de ‘stamboom’ waarmee families in kaart gebracht worden. Ik gebruik het karakteristieke beeld van de boom graag als metafoor, als symbool voor de totale groei en ontwikkeling van een kind.

Zo hebben we al even gekeken naar de cyclus van zeven. Een kind doorloopt grofweg drie fasen van zeven jaar: jong kind, schoolkind en jongvolwassene. Elk groeiproces kent drie fasen: de basis, de beweging en de bestemming. Dit zijn de drie kernwoorden van het B-tree model.

  • de wortels: de basis (fundament)
  • de stam: de beweging (leren en groeien)
  • de kroon: de bestemming (ontplooien van eigenheid)

Ik ga je straks laten zien waarom de wortels de basis van de boom zijn. De stam laat heel mooi de beweging van het groter groeien zien. De kroon is waar een kind naartoe groeit, de bestemming. Dat is waar de boom voor staat: basis, beweging, bestemming.

(…)
Op zijn eigen manier geeft de boom iets moois aan de wereld. elke boom laat met zijn unieke kroon zien: “Dit ben ik en dit heb ik te geven!” De boom leeft en geeft. op zijn geheel eigen manier. Net als ieder kind (mens!) dat doet. Dat maakt opvoeden zo boeiend en veelzijdig.

 

 

Het beeld van de boom spreekt tot de verbeelding. Vooral het beeld van een markante, imposante boom … Een opvoeder helpt een kind opgroeien tot een sterke volwassene. Hoewel die natuurlijk niet meteen ‘markant’ of ‘imposant’ hoeft te zijn. Goed geworteld, een sterke stam en ruimte voor de kroon; daar kunnen we een opgroeiend kind mee helpen. Zo kan zijn unieke eigenheid groeien. Kortom:

  • Goed geworteld … Dat een kind zich verbonden voelt. Dat hij vol vertrouwen zijn stappen kan gaan zetten.
  • Een sterke stam … Dat een kind kan leren en mooie ervaringen kan opdoen. Dat hij ‘zijn mannetje staat’ en evenwichtig opgroeit.
  • Ruimte voor de kroon … Dat hij voluit mag leven, genieten en geven. Dat zijn eigenheid tot bloei mag komen.

Hoe mooi, hoe fantastisch zal het zijn als ieder kind – vol vertrouwen – kan opgroeien? Goed geworteld, met een sterke stam en ruimte voor de kroon. Dat een kind dit mee kan krijgen, dat is mijn diepste wens.

Bron: Eigenwaardig opvoeden met het Bee-tree model, Judith van Gent

 

BESTEL EIGENWAARDIG OPVOEDEN MET HET B-TREE MODEL