Radio Spirituality 2020-09-25

 

BESTEL ZIEN WAT BLIJFT, MYTHEN IN WERK EN BEELD

Welkom bij Hello Radio Spirituality. Het is lekker weekend, en we hebben weer een interessant programma voor jullie. Dus ontspan en geniet met ons mee. We gaan vandaag in gesprek met Ankie Hettema. Zij is auteur en leerling van het Gouden Rozenkruis. Haar nieuwe boek Zien wat blijft, mythen in werk en woord heeft zij rondom de kunstschilder Joop Mijsbergen tot stand gebracht. Hoe zij dit heeft gedaan en dit kunstzinnige avontuur heeft beleefd, hoor je zo. Luister gezellig met ons mee. We zijn er zo met Ankie Hettema.

BESTEL ZIEN WAT BLIJFT, MYTHEN IN WERK EN BEELD

Joop Mijsbergen in een interview met Ankie Hettema-Pieterse:

‘De spitsvondigheden, de gastvrijheid, de uiteenlopende menselijke emoties, die ik aantrof in de mythen, waren voor mij levenslessen. In ons computertijdperk zijn alle plaatjes en afbeeldingen binnen ieders bereik gekomen.

Ik schilder, en de reden van mijn schildersleven is: een beeldend kunstenaar creëert zijn bewustzijn en belevingswereld. Het is een belangrijk middel zijn tot menselijk contact geworden. Denk maar aan hoe wij in gesprek raakten. Maar er moet aandacht voor zijn, ook in opvoeding en onderwijs. Voor mij is, het werkstuk dat voor me ligt of staat als een levend wezen. Dus kijken, aanschouwen; zien en doorzien. Het zijn aspecten van de relatie die je hebt met het leven om je heen en met het kunstwerk voor je neus.

Daarom: Kijk, kijk en kijk zelf. Luister, luister opnieuw en blijf luisteren. Lees en verdiep je en je zult een stukje geluk beleven. Je zult troost vinden of een stuk zelfbevestiging, of een nieuw levensgevoel ervaren. Wie zo verrijkt uit een concert of uit een tentoonstelling of voordracht komt is beter, in de zin van groter, rijker, in feite meer mens geworden. Kunst scheppen zowel als kunst consumeren is geestelijke actie, is menselijk, is verruiming. Wij kunnen niet zonder.’ 

Ankie Hettema-Pieterse is auteur van Zien Wat blijft – mythen in werk en woord, De Paradijsvogel en andere mythische dieren en co-auteur van onder andere de symposion-uitgaven Jeroen Bosch – wijsheidsschrijver met beelden en Leonardo, geniale alleskunner  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *