Radio spirituality 2019-03-09

DOWNLOAD HET GRATIS DEEL VAN LEVENSLANG VERWONDEREN

BESTEL LEVENSLANG VERWONDEREN

BELUISTER HET GESPREK MET JOHAN EN JAAP DIJKSTRA VANAF 22:20 MINUTEN

Anthony: Vandaag gaan we in gesprek met Johan en Jaap Dijkstra. Deze twee broers hebben met een mooi samenspel van tekst en fotografie het boek Levenslang verwonderen tot stand gebracht. Met hen praten we over deze bijzonderen samenwerking en over levenslang verwonderen. 

Monique: Jaap en Johan, van harte welkom bij Hello Radio Spirituality. Fijn dat jullie hier zijn. 

Anthony: Jaap en Johan, levenslang verwonderen, dat is het boekje waarover we over gaan praten met jullie. Ik zeg boekje, want het niet een heel groot, lijvig, dik boek. Het is een boekje, maar wat erin staat, dat heeft heel veel impact. Wat betekent het woord verwondering voor jullie?

Jaap: Wanneer verwonder je je? Wanneer je naar iets kijkt en er dan iets met je gebeurt. Wat het dan is, dat is moeilijk onder woorden brengen. Maar verwondering roept iets bij je op. Meestal in een omgeving waar je soms vreemd bent, want dan kun je het niet plaatsen, dan is je geest heel rustig omdat je niet gestoord wordt door allerlei associaties. Dus van belang bij verwondering is dat je geest een beetje tot rust komt. Want als je alleen kan kijken, dan kun je verwonderen. Als je geest in beweging is, en je denkt aan bepaalde dingen, dan zie je helemaal niks. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Als voorbeeld: soms rijd je in de auto, ben je in gedachten geweest, en dan zeg je ‘ben ik hier al?’ In al die tijd heb je niks gezien. Je hebt het niet in de gaten. Er zijn wel dingen opgeslagen, dus vanuit je geheugen weet je wel waar je geweest bent, maar op het moment zelf heb je niets gezien. 

GEDEELTE UIT LEVENSLANG VERWONDEREN (PAGINA 77)

“Regelmatig verbaas ik mezelf als er weer een object is geboren”, zei de kunstenaar tegen een geïnteresseerde.
Het is een ervaring van velen die iets doen op het gebied van creativiteit.
Goed beschouwd is dit een opmerkelijke uitspraak. Want wie verbaast wie nou eigenlijk? Er is iets ontstaan wat de kunstenaar zelf niet had bedacht en verwacht. Terwijl hij zelf het werkstuk heeft gemaakt. Dan mag je toch verwachten dat er uitkomt wat de bedoeling is. Maar het resultaat overtreft de bedoeling en verwachting van de kunstenaar. Als je maakt wat je had bedacht, hoef je je niet te verbazen. Het lijkt alsof het ontstaan buiten ons omgaat, het komt als het ware uit het niets. Het komt in ons op om het zo te maken als het geworden is.

Kennelijk is er een instantie in ons aanwezig die ervoor zorgt dat er iets uit onze handen komt wat ons verbaast of verwondert. Zoals een kleinzoon tegen zijn opa zei toen hij van karton een ingewikkelde knikkerbaan had gemaakt: “Opa, ik wist niet dat ik dit kon.”

Er moet dus wel een Creatief Beginsel in ons aanwezig zijn waar we geen weet van hebben.
Een andere entiteit dan wie we denken dat we zijn. Bij een nauwkeurige analyse ontdekken we misschien wel dat ons lichaam, waar we ons gewoonlijk mee identificeren, enkel een apparaat is dat door het Creatief Beginsel wordt aangestuurd. En als er een product is ontstaan zeggen we: ‘Ik heb het gemaakt’. Maar is dat wel zo? Neem bijvoorbeeld een printer. Als die zou kunnen spreken kan hij toch niet zeggen: ‘Ik heb een brief geschreven’. Dat is wel waar, maar het is ook niet waar.

BESTEL HET CADEAUBOEK ‘LEVENSLANG VERWONDEREN’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *