Aanbevolen boeken bij de cursus ‘Van wijsheidsstromingen naar innerlijke wijsheid’ van Stichting Rozenkruis

Aan deelnemers van de cursus ‘Van wijsheidsstromingen naar innerlijke wijsheid – naar het hart van de filosofie’ van Stichting Rozenkruis, die in het najaar van 2017 op vier plaatsen wordt gehouden, wordt de deelnemers een syllabus van 150 pagina’s tegen kostprijs beschikbaar gesteld. Aan degenen die zich verder willen verdiepen in de onderwerpen worden vier boeken aanbevolen.

1. De grote ingewijden van Edouard Schuré

De Fransman Edouard Schuré geldt als een van de meest geliefde esoterische auteurs van alle tijden. Naast zijn aanleg de essentie van complexe materie duidelijk samen te vatten zijn het zeker ook zijn vriendschappen met Nietsche, Steiner en Wagner geweest die hem gestimuleerd hebben zijn schrijversschap zo volmaakt en veelzijdig uit te oefenen. Niet alleen publiceerde hij veel op het gebied van geschiedenis, muziek en wijsbegeerte, hij schreef tevens romans en toneelstukken, waaronder ‘De Priesteres van Isis’.

Zijn grootste bekendheid verkreeg hij echter op het moment dat ‘De grote ingewijden’ verscheen, dat binnen enkele jaren in meer dan twintig talen – waaronder zelf in het Russisch – werd vertaald.

De grote ingewijden is een volledige en objectieve verhandeling over de verborgen geschiedenis der godsdiensten waarin wordt aangetoond dat juist de verborgen esoterische gedachte de kern is van alle religies, onverschillig de leerstellingen en symboliek waarvan ze zich bedienen.
Van de ‘ingewijden’die deze verborgen esoterische gedachte doorgeven, bespreekt Schuré als eersten Rama en Krishna, om te vervolgen met Hermes en daarna Mozes, die de kracht van de Egyptische inwijding oogst, die ook het wereldbeeld van Pythagoras en Plato bepaald hebben. Als hoogtepunt beschrijft Schuré tenslotte Jezus Christus met wiens inwijding en openbaring een tijdperk aanbreekt van geestelijke wedergeboorte en maatschappelijke vernieuwing.

Door het accent te leggen op dit universele proces van transformatie is De grote ingewijden een actueel boek, waaraan juist in deze tijd grote behoefte is. Deze herziene druk werd taalkundig geheel gemoderniseerd.

 

2. De Nag Hammadi-geschriften vertaald door Jacob Slavenburg en Willem Glaudemans

De ontdekking van de gnostische bibliotheek van Nag Hammadi in 1945 in Egypte vormt een keerpunt in de geschiedenis van het het onderzoek naar de gnosis. Voordien waren onderzoekers voor kennis over gnosische levensvisies grotendeels aangewezen op berichten van tegenstanders, christelijke theologen en Griekse filosofen.

Nag Hammadi bracht voor het eerst een groot aantal authentieke gnostische geschriften. Die werpen een heel ander licht op het oorspronkelijke christendom. Op veel vragen kwam eindelijk antwoord, maar tegelijk kwam er een groot aantal nieuwe vragen bij.

Iedereen kan nu kennis nemen van de inhoud van de 51 teksten die gevonden zijn in Nag Hammadi. Deze integrale Nederlandse vertaling van alle teksten uit de Nag Hammadi Codices en de Berlijnse Codex is verzorgd door Jacob Slavenburg en Willem Glaudemans. Bij iedere tekst in deze dundruk-uitgave met harde kaft wordt ook uitgebreide achtergrondinformatie gegeven. De Nag Hammadi Geschriften zijn te verdelen in:

  1. geschriften over Jezus Christus
  2. geschriften over Hermes Trismegistus
  3. scheppingsmythen
  4. openbaringen
  5. verlossingsteksten

 

3. De Egyptische oergnosis deel 1 van J. van Rijckenborgh

De Hermetische geschriften, vooral de 18 boeken van het Corpus Hermeticum, zijn een neerslag van ervaringen met de wereld van de geest. Het zijn wijsgerige uiteenzettingen, die een wegwijzer bieden naar die geestelijke wereld. J. van Rijckenborgh ontsluit in zijn verklaringen, uitgegeven in 4 delen, de toegang tot deze ervaringen. Hierbij voert hij meer een diepgaand gesprek met de lezer, dan dat hij zich verliest in abstracte filosofische beschouwingen.

De waarheid die in het Corpus Hermeticum en de Tabula Smaragdina tot uitdrukking komt, noemt Van Rijckenborgh ‘de Egyptische Oergnosis’. Hoewel de teksten in het begin van onze jaartelling, ten tijde van het Hellenisme, op schrift gesteld zijn, voeren zij terug tot ver in de Egyptische geschiedenis. Zij laten de kennis der waarheid, de gnosis, opvlammen, door de grote filosofische vragen aan de orde te stellen die het Avondland sinds zijn oorsprong begeleiden. Hoe is de verhouding tussen geest en natuur, tussen ziel en materie? Kan de mens God kennen, en hoe kan hij dat? Wat is goed, wat is kwaad? Bestaat er onsterfelijkheid en verlossing voor de mens, en hoe wordt zij verkregen?

Deze vragen worden aangesneden in dialogen, enerzijds tussen Pymander en Hermes, anderzijds tussen Hermes en Tat, resp. Asklepios. Het gaat hier niet om personen, maar om geestelijke en zielenkrachten ín de mens. De naar de geest zoekende menselijke ziel, Hermes, ontmoet Pymander, de geest, en wordt door hem verlicht. De verlichte ziel, Hermes, geeft haar wijsheid door aan Tat en Asklepios, de zich heroriënterende wil en het zich heroriënterende verstand van de mens. In zijn verklaringen gebruikt J. van Rijckenborgh gnostieke, manicheïstische, kathaarse, paracelsistische en boehmistische elementen

In het eerste deel zet J. van Rijckenborgh aan de hand van twee boeken van het Corpus Hermeticum de fundamentele toestand van de mens uiteen. Deze is gebonden aan het tijdelijke, terwijl de eeuwigheid zijn bestemming is.

 

4. Gnosis, stromen van licht in Europa van Peter Huijs

“Gnosis – Stromen van Licht in Europa” vestigt de aandacht op de zogenoemde derde component van de Europese cultuurtraditie. Naast religie en wetenschap is voor wie zoekt de gnosis als deze derde component van de geschiedenis te onderscheiden: de wijsheidskracht die als een stroom van licht soms onderaards, soms aan de oppervlakte werkzaam is.

In onze samenleving is een enorme hunkering naar wezenlijke kennis, naar gnosis. De schrijver doet verslag van zijn zoektocht naar groeperingen en denkers die gestalte hebben gegeven aan dit steeds terugkerende verlangen naar Gnosis, Waarheid en Licht. De auteur laat zien hoe het vrijmaken van de geest, het streven naar het spirituele, het fundamenteel andere in de mens, door de eeuwen heen regelmatig aan de oppervlakte komt, waarna deze uitingen ook weer vervolgd worden en schijnbaar verdwijnen…

Wie op zoek is naar werkelijke kennis, de bron van de Gnosis, zal gefascineerd worden door de talloze verbindingen tussen al diegenen die door de eeuwen heen door de Gnosis gegrepen zijn. Vooral jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar die ervan overtuigd zijn dat er absoluut meer moet zijn dan de uiterlijke, materialistische wereld en de uiterlijke, verstofte religies, zullen het boek waarderen.